donderdag 14 februari 2019

Separatisten Donetsk melden grote aanval leger

De separatisten in Donetsk melden dat vanochtend door het Oekraïense leger zo'n honderd mortiergranaten zijn afgevuurd op hun posities bij de door hen bezette steden Donetsk en Horlivka alsook bij de havenstad Marioepol die in Oekraïense handen is. Er zouden meer dan tachtig mortiergranaten van 82 en 120 millimeter richting de rebellen bij Donetsk zijn gegaan en respectievelijk dertien en vier 120 millimeter granaten richting die bij Marioepol en Horlivka. De beschieting zou meer dan een uur hebben geduurd.

Het leger zou gisteren 35 aanvallen hebben uitgevoerd op posities van de rebellen, onder meer in de omgeving van de luchthaven van Donetsk en bij de stad Horlivka. In het dorp Kominternovo zou een winkel schade hebben opgelopen en in de buurtschap Dolomitnoje bij Horlivka werd een woning beschadigd bij een beschieting. Volgens de separatisten schoot het leger met mortieren, luchtdoelgeschut en geweren. Ook zouden pantserwagens zijn ingezet.

Vanuit Donetsk werden in de loop van december allerlei onheilspellende berichten verspreid. Zo zou het Oekraïense leger een groot offensief voorbereiden, zouden buitenlandse specialisten zijn ingevlogen om een chemische aanval te plegen. Van dit alles is niets waar gebleken. Opvallend is in de afgelopen weken wel dat de rebellen zelf weinig aanvallen doen op het leger, maar dat ze dag na dag meer aanvallen melden op hun posities. Daardoor lijkt het alsof er van Oekraïense kant toch iets groots staat te gebeuren. Graag wordt dat in verband gebracht met de komende presidentsverkiezingen.

De separatisten in Loehansk spreken van zeven aanvallen op hun posities bij Zolotoje-5, Kalinovo en Kalinovka. Er zou met 82 millimeter mortieren, granaatwerpers en artilleriegeweren zijn geschoten. Ook hier was sprake van aanvallen met pantserwagens.

Het Oekraïense leger zegt dat er gisteren tien aanvallen van de door Rusland aangestuurde rebellen zijn geweest. Een soldaat raakte gewond, terwijl de rebellen door tegenvuur twee van hun manschappen verloren. Ook zouden twee rebellen gewond zijn geraakt. De aanvallen met granaatwerpers, zware mitrailleurs, geweren en pantserwagens waren gericht tegen de soldaten bij de stad Avdiivka en de dorpen Vodiane, Lebedinkse, Pavlopil, Krimske, Novoloehanske en Travneve.

Bronnen: Unian, DAN, Lugansk Media Centre

Geen opmerkingen: