zondag 17 februari 2019

Amerikaanse vice-president Pence in München: Europa, zie af van Nord Stream 2

De Amerikaanse vice-president Mike Pence heeft zich gisteren op de jaarlijkse veiligheidsconferentie in München opnieuw uitgesproken tegen Nord Stream 2, de pijplijn die gas van Rusland naar Duitsland transporteert. Europa wordt daardoor veel te afhankelijk van Rusland, zegt Pence. "De Verenigde Staten prijzen alle Europese partners die kritisch zijn op Nord Stream 2", zei hij. ,"En we roepen anderen op hetzelfde te doen.”

De woorden zijn niet nieuw, maar saillant was wel dat hij zowel de Duitse bondskanselier Angela Merkel als de Oekraïense president Petro Porosjenko tot zijn gehoor kon rekenen. Merkel verdedigt de deal met de Russen binnen Europa, Porosjenko is juist een fel tegenstander.

De pijplijn loopt in tegenstelling tot bestaande verbindingen niet door Oekraïne. Porosjenko is bang dat Rusland daardoor nog meer macht over Oekraïne krijgt. Merkel verzekerde hem vandaag echter dat Oekraïne ook mét Nord Stream 2 een doorvoerland voor Russisch gas blijft. De Oekraïners komen niet zonder gas te zitten, beloofde ze. Volgens de bondskanselier is Nord Stream 2 juist goed nieuws, omdat het een extra aanvoerroute creëert.

Russisch gas is niet de enige energiebron voor Europa, benadrukte ze. Om ook Pence tegemoet te komen, zei Merkel dat Europa genoeg terminals heeft om meer vloeibaar gas uit de VS te importeren. Voorstanders van Nord Stream 2 vinden dat Europa door het wegvallen van Groningen als gasbron, en door het afbouwen van energie uit kolen, meer Russisch gas nodig heeft.

Bron: AD.nl

Geen opmerkingen: