zaterdag 27 januari 2018

Steeds meer ouders kiezen toch voor vaccinatie

Er zijn dit jaar al 2.100 gevallen van mazelen bekend.
Steeds meer ouders stappen over de bezwaren tegen vaccinatie van hun kinderen heen nu de mazelenepidemie om zich heen grijpt en de risico's van ernstige complicaties duidelijk worden. Ze staan in de rij bij de ziekenhuizen, ook omdat hun niet ingeënte kinderen niet meer welkom zijn op school. Ook zouden ouders artsen en verpleegkundigen geld bieden voor het afgeven van een certificaat dat hun kind is ingeënt tegen mazelen, terwijl dit niet het geval is. Onderzoek in 2016 wees al uit dat de helft van alle gezondheidswerkers in de hoofdstad Kyiv zo'n verzoek kreeg.

Er zijn na drie weken in januari inmiddels 2.100 gevallen van mazelen bekend. Ook zijn er drie doden, twee daarvan kinderen. Over heel 2017 waren er 4.800 gevallen van mazelen en vijf doden als gevolg van complicaties. Ouders zijn wettelijk verplicht om hun kinderen tegen mazelen te laten inenten, maar er staat geen straf op als ze dat niet doen.

Veel ouders hebben dat ook nagelaten omdat enkele jaren geleden enkele sterfgevallen werden toegeschreven aan vaccinaties, aangewakkerd door allerlei geruchten en berichten in de media. Ook is het vaccin niet altijd voorhanden. De wereldgezondheidsorganisatie WHO wijt de huidige uitbraak van mazelen aan het langdurig en op grote school niet inenten van kinderen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: