zaterdag 25 november 2017

Stevige kritiek EU op trage uitvoering hervormingen

Oekraïne moet meer doortastendheid tonen bij het realiseren van belangrijke hervormingen, wil het de Europese Unie tevreden houden. Dat is de boodschap die president Petro Porosjenko gisteren mee kreeg van de regeringsleiders van de EU die bijeen waren voor de vijfde conferentie met de landen van het Oostelijke Partnerschap.

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie was nog het meest positief in zijn uitlatingen. ''We proberen Oekraïne zo positief als mogelijk tegemoet te treden. Ik ben niet met alle ontwikkelingen even tevreden, maar in veel opzichten gaat het de goede kant op'', merkte Juncker op. Europees Commissaris had echter forse kritiek op Oekraïne dat er nog niet in is geslaagd om het exportverbod voor timmerhout op te heffen, terwijl dat wel zo is vastgelegd in het vrijhandelsakkoord. Twee jaar geleden beloofde de Oekraïense regering al dat het verbod zou worden opgeheven, maar intussen is er geen enkele stap in die richting gezet.

Hahn wees er op dat dit niet de enige verplichting voor Oekraïne is die niet is nagekomen. Veel zwaarder wordt getild aan het ontbreken van een betrouwbare controle van de e-declaraties van topbestuurders en topambtenaren die verplicht zijn om hun inkomsten en bezittingen te melden. Van ruwweg een half miljoen van zulke declaraties die sinds vorig jaar zomer werden ingediend zijn er nog geen honderd gecontroleerd op hun juistheid.

Om de corruptie in te dammen is het bovendien noodzakelijk dat duidelijk wordt wie van welk bedrijf profiteert; daarvoor is een handelsregister nodig en dat ontbreekt ook nog steeds. Het zijn deze voorwaarden die Hahn opsomde die er voor kunnen zorgen dat Oekraïne voor 600 miljoen euro aan Europese steun misloopt. De termijn om te voldoen aan die eisen loopt op 1 december af.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: