woensdag 25 oktober 2017

Saakasjvili vraagt 'alle eerlijke mensen' om hulp

Micheil Saakasjvili verwacht dat hij Oekraïne uit wordt gezet en hij riep gisteravond in een op tv-zender NewsOne voorgelezen verklaring ''alle inwoners van Kyiv en alle andere eerlijke mensen'' op om hem te beschermen.

De ex-president van Georgië en ex-gouverneur van de provincie Odesa vreest dat hij één dezer dagen naar dat land wordt uitgewezen en heeft daarom zijn toevlucht gezocht in het tentenkamp bij het parlementsgebouw.

Daar wordt hij beschermd door het vrijwilligersbataljon Donbas, zoals dat vorige maand ook al gebeurde in Lviv nadat hij illegaal Oekraïne binnen was gekomen. Gisteren werd bekend dat de Migratiedienst zijn aanvraag voor politiek asiel heeft afgewezen, zodat de inmiddels stateloze Saakasjvili het land uit kan worden gezet en mogelijk zelfs uitgeleverd aan Georgië, waar hem een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd hangt.

De aankondiging van procureur-generaal Joeri Loetsenko gisteren dat hij van plan is om twintig Georgische aanhangers van Saaakasjvili uit te zetten, voorspelt weinig goeds. De Georgiërs zouden zich net als Saakasjvili in het tentenkamp bij het parlementsgebouw hebben verschanst.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: