zondag 24 maart 2024

Poolse boeren blokkeren weer grensovergangen

De problemen aan de Pools-Oekraïense grens duren voort. Poolse boeren blokkeren nu weer al het vrachtverkeer bij drie grensovergangen. Volgens woordvoerder Andri Demtsjenko staan er  500 Oekraïense vrachtwagens Oekraïne stil omdat ze door de blokkade Polen niet in kunnen. Richting Oekraïne worden vrachtwagens maar mondjesmaat doorgelaten. 

De problemen begonnen al in november. Eerst met vrachtwagenchauffeurs die protesteerden tegen de in hun ogen oneerlijke concurrentie van Oekraïense truckers. Die mogen tijdelijk zonder beperkingen de Europese Unie in, een maatregel om de Oekraïense economie te steunen. Omdat de vrachtwagenchauffeurs tegen een lager loon werken, drukken ze hun Poolse collega's uit de markt.

Na de vrachtwagenchauffeurs volgden de boeren die met blokkades protesteren tegen graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne die zonder beperkingen en tegen lagere prijzen de Europese markt op komen. De Europese Commissie verlengde de regeling voor Oekraïense producten met een jaar, maar wel met beperkingen om met name de Poolse boeren tegemoet te komen. 

Dat heeft niet geholpen, getuige de nieuwe blokkade. De Poolse boeren willen namelijk ook hogere landbouwsubsidies en het uitstellen van de Green Deal met allerlei milieumaatregelen die de boeren hard raken. De Poolse landbouwminister Czeslaw Siekierski hoopt snel met de boeren tot een vergelijk te komen.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: