dinsdag 12 december 2023

Hackaanval legt telecomaanbieder Kyivstar plat

De grootste telecomaanbieder van Oekraïne Kyivstar zegt dat zijn diensten zijn platgelegd door een 'krachtige' hackaanval. Alle 24 miljoen klanten hebben last van de aanval, deels doordat het bedrijf uit voorzorg alles heeft platgelegd. De aanval wordt door Kyivstar 'wereldwijd de grootste hackaanval ooit op een telecomaanbieder' genoemd.

De bestuursvoorzitter van het bedrijf zegt dat door de aanval de IT-infrastructuur 'aanzienlijk beschadigd' is. De voorzieningen zijn 'gedeeltelijk verwoest', aldus topman Oleksandr Komarov. Het was volgens hem onmogelijk de aanval te pareren. Daarom zijn de diensten van het bedrijf fysiek stilgelegd 'om voor de vijand de toegang te beperken'.

Aan het begin van de avond zijn volgens Kyivstar de vaste telefoonverbindingen deels weer in werking gesteld. Verwacht wordt dat pas in de loop van morgen alle diensten van de telecomaanbieder weer werken. 

Het bedrijf meldde eerder op de dag dat gegevens van klanten niet in gevaar zijn gekomen. Wel heeft de verstoring ook indirecte gevolgen doordat bedrijven en organisaties uit andere sectoren geen gebruik kunnen maken van hun internetverbinding. Zo melden twee Oekraïense banken problemen, onder meer met betaalautomaten. In de noordoostelijke stad Soemi is het luchtalarm tijdelijk buiten gebruik.

Kyivstar is een dochterbedrijf van VEON dat is gevestigd in Amsterdam. Dat laatste bedrijf meldt dat wordt samengewerkt met de Oekraïense veiligheidsdiensten om de oorzaak en de gevolgen van de hack te onderzoeken. Kyivstar werkt onophoudelijk aan een oplossing. De financiële consequenties voor het bedrijf zijn nog onduidelijk.

Oekraïne zegt dat Rusland geregeld cyberaanvallen uitvoert op Oekraïense netwerken. De autoriteiten in Kyiv zeggen ook in deze aanval Rusland te verdenken en daar onderzoek naar te doen.

Bronnen: RTL Nieuws, Interfax, foto: iTechUA

Geen opmerkingen: