donderdag 9 februari 2023

President Zelenski zoekt én krijgt steun in Europa

De Britse premier Rishi Sunak sluit niet uit dat het Verenigd Koninkrijk op termijn gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne zal leveren, zoals president Volodimir Zelenski wil. 'Alles ligt nog op tafel', zei hij gistermiddag in Londen in een gezamenlijke persconferentie met president Zelenski. 
Maar de eerste stap is het opleiden van Oekraïense piloten om die geavanceerde vliegtuigen te besturen, vindt Sunak. 'Dat proces kost tijd. En we zijn vandaag met dat proces begonnen.' 

De Britse premier doelde daarmee op een afspraak die hij in Londen met Zelenski heeft gemaakt: het Verenigd Koninkrijk heeft toegezegd het trainingsprogramma voor Oekraïense militairen uit te breiden naar mariniers en straaljagerpiloten.

De Russische ambassade in het Verenigd Koninkrijk waarschuwde meteen voor 'militaire en politieke gevolgen voor het Europese continent en de hele wereld', als de Britten inderdaad gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne sturen. 'Rusland zal een manier vinden om te reageren op eventuele onvriendelijke stappen aan Britse zijde', tekent het staatspersbureau Tass op.

Gisteravond was Zelenski in Parijs waar de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olav Scholz wederom hun steun aan Oekraïne uitspraken. Europa en de Verenigde Staten zullen Oekraïne 'zo lang als nodig' steunen, zei Scholz. De bondskanselier stelde dat de regeringsleiders morgen op de EU-top in Brussel hun solidariteit met Kiev zullen tonen. 'Ik neem een belangrijke boodschap mee naar Brussel: Oekraïne behoort tot de Europese familie', aldus Scholz.

Macron viel Scholz bij en zei dat Rusland de oorlog niet mag winnen. Het drietal zal volgens Macron in gesprek blijven over wat Kiev nodig heeft in de strijd. Zelenski heeft in Parijs en Londen opnieuw verzocht om de levering van gevechtsvliegtuigen.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: