donderdag 15 december 2022

Ombudsman: martelkamer voor kinderen ontdekt

Oekraïne beschuldigt de Russen ervan in bezet gebied minderjarigen te hebben gemarteld, onder wie een 14-jarige jongen. Hij zou foto's hebben gemaakt van Russische technologie. 
Volgens de Oekraïense ombudsman Dmitro Loebinets zijn tien folterkamers ontdekt in de deels bevrijde zuidelijke regio Cherson, waarvan vier in de gelijknamige hoofdstad Cherson. In één van de martelkamers was een aparte ruimte waarin personen onder de achttien jaar werden vastgehouden.

Om te slapen lagen slechts een paar matjes op de vloer van de vochtige ruimte. Verder is gedocumenteerd dat de kinderen om de dag water kregen en vrijwel geen eten. De Russen zouden psychologische druk hebben gebruikt. Ze zeiden dat de ouders de kinderen hadden opgegeven, dat ze niet meer terug zouden komen. Dergelijke incidenten deden zich volgens Oekraïne ook voor in de Oost-Oekraïense regio Charkiv.

Ombudsman Loebinets zegt ook dat al zeker 12.000 Oekraïense kinderen naar Rusland zijn gebracht.

Het Openbaar Ministerie zegt dat al 447 kinderen zijn omgekomen sinds het begin van de Russische invasie. Ook zouden 856 kinderen gewond zijn geraakt. Het OM voegt er aan toe dat dit alleen gaat om kinderen in gebied dat momenteel onder Oekraïense controle is, dus niet de door Rusland bezette gebieden of gebieden waar nog altijd gevochten wordt.

Bronnen: RTL Nieuws, Ukrinform

Geen opmerkingen: