dinsdag 15 november 2022

Zelenski spreekt over G19, dus zonder Rusland

President Volodimir Zelenski heeft in zijn toespraak voor de G20-top Rusland opgeroepen om zich terug te trekken. 'Ik ben ervan overtuigd dat dit het moment is waarop de verwoestende Russische oorlog moet en kan worden gestopt', zei hij. Tegelijkertijd is Oekraïne niet van plan om op te geven. 'Om ons land helemaal te bevrijden van de Russen moeten we wel door blijven vechten. Hoe dan ook, wij zullen overwinnen.'

Zelenski ging in zijn videoboodschap ook in op het Russische dreigen met een kernoorlog. 'Daar is geen enkele rechtvaardiging voor, nu niet en nooit niet. En ik dank jullie, beste G19, als jullie dit duidelijk willen maken. Doe er alles aan om er voor te zorgen dat Rusland hiermee stopt.' De Oekraïense president vroeg ook om hulp voor het Graan van Oekraïne-programma voor de armste landen. In het kader van dit programma is een eerste schip met Oekraïense tarwe onderweg naar Ethiopië.

Een compromis zit er op dit moment niet in, aldus Zelenski. 'Wij zullen geen genoegen nemen met een compromis ten koste van ons geweten, van ons grondgebied en onze onafhankelijkheid. Wij respecteren de internationale regels en we houden woord. Oekraïne heeft altijd voorop gelopen als het ging om vredesmissies, en iedereen heeft dit kunnen constateren. Als Rusland zegt dat het deze oorlog wil beëindigen, dan moeten ze dat maar bewijzen met daden, niet alleen met woorden.'

De G30 veroordeelt de oorlog in Oekraïne scherp en zegt dat die de 'kwetsbaarheden in de wereldeconomie' verergert. Het Britse persbureau Reuters heeft een ontwerpverklaring in handen waarin dat staat. De landen die bij de G20-top op Bali zijn, moeten nog wel hun handtekening onder de verklaring zetten. Er zijn verschillende standpunten en landen beoordelen de sancties tegen Rusland elk op hun eigen manier, staat verder in de zestien pagina's tellende ontwerpverklaring.

De deelnemende landen zeggen dat de G20 niet de plek is waar veiligheidskwesties moeten worden opgelost, maar ze erkennen dat veiligheidskwesties aanzienlijke gevolgen kunnen hebben voor de wereldeconomie.

Bronnen: Ukrajinska Pravda, European Pravda, NOS.nl

Geen opmerkingen: