woensdag 22 januari 2020

Oekraïne wil eind aan toenemend oorlogsgeweld

Minister Vadim Pristajko van Buitenlandse Zaken.
Oekraïne doet een beroep op Rusland, Duitsland en Frankrijk om samen een einde te maken aan de toenemende oorlogsgeweld in Oost-Oekraïne. In de eerste drie weken van dit jaar zijn al acht Oekraïense soldaten om het leven gekomen en vielen er zeker dertig gewonden. Opvallend genoeg waren er minder aanvallen, maar die waren wel doeltreffender dan voorheen.

De Normandische Vier, de leiders van de vier landen, kwamen begin december een nieuw staakt-het-vuren overeen, maar dit voornemen werd niet geëffectueerd. Volgens minister Vadim Pristajko van Buitenlandse Zaken is het nu welletjes. ''Gaat het hier om pogingen van de separatisten om het vredesproces te laten ontsporen of is het slechts een samenloop van omstandigheden.''

Pristajko vindt dat de OVSE de situatie de klok rond moet observeren, terwijl ook de technische mogelijkheden van de waarnemers uitgebreid moeten worden. ''Hopelijk leidt dat tot een verbetering van de situatie. Zo niet, dan komt er zeker een reactie op de aanvallen van onze kant. Want dan moeten we wel constateren dat alleen het maken van afspraken niet voldoende is.''

Gisteren was het toevallig een rustige dag langs de frontlijn, met drie aanvallen van de door Rusland aangestuurde rebellen op het leger. Aan Oekraïense zijde bleef iedereen ongedeerd. De rebellen schoten met 82 millimeter mortieren, granaatwerpers, zware mitrailleurs en geweren op legerposities bij de stad Krasnohorivka en de dorpen Vodiane en Zajtseve.


Volgens de separatisten in Donetsk waren er gisteren vijf aanvallen van het leger op hun posities. Met 82 en 120 millimeter mortieren, granaatwerpers en (artillerie)geweren werd geschoten op rebellen bij Zajtseve en Sachanka. Vanmorgen zou het leger met 82 millimeter mortieren op de verwoeste terminal van de luchthaven van Donetsk hebben geschoten.

De separatisten in Loehansk melden een enkele aanval. Rebellen bij het dorp Holoebovske zouden beschoten zijn met 82 millimeter mortieren.

Bronnen: Unian, DAN, Lugansk Media Centre

Geen opmerkingen: