maandag 30 december 2019

Zelenski: 'Vrijlaten agenten Berkoet moeilijk besluit'

President Volodimir Zelenski (midden) eerder in Zolote.
Foto: president.gov.ua
Het omstreden besluit om vijf agenten van de beruchte oproerpolitie Berkoet over te dragen aan de separatisten is president Volodimir Zelenski zwaar gevallen. Zeker na de gesprekken die hij onlangs nog had met familieleden van de Hemelse Honderd, de slachtoffers die in februari 2014 vielen door toedoen van de Berkoet.

Drie gevangenen zijn eerder veroordeeld voor het plegen van een dodelijke aanslag in Charkiv in februari 2015. Dit drietal werd op uitdrukkelijk verzoek van Rusland betrokken bij de gevangenenruil. Bij de aanslag tijdens een vredesmars vielen twee doden en vijftien gewonden.

''Ook al had ik honderd agenten van de Berkoet moeten uitleveren om één van onze mensen terug te krijgen, dan had ik het ook gedaan. Want ik heb ook gesproken met de families van de mensen die door de separatisten gevangen werden gehouden. We krijgen de mensen die we verloren niet terug, maar ik ziet het wel als mijn plicht als president om onze levende mensen terug bij hun families te brengen. Daarvoor ben ik naar Parijs gegaan, en ben ik dankbaar dat ik gehoor vond bij de andere leiders van de Normandische Vier.''

Bij de gevangenenruil van gisteren kwamen 76 Oekraïners vrij. Eigenlijk ging het om 81 mensen die gevangen werden gehouden door de door Rusland aangestuurde rebellen, maar vijf van hen besloten om in bezet gebied te blijven omdat hun gezinnen daar ook wonen. ''Ze kunnen allemaal de jaarwisseling meemaken, samen met hun ouders, gezinnen, kinderen en vrienden'', aldus Zelenski. Oekraïne droeg zelf 124 gevangenen over aan de separatisten.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: