vrijdag 22 november 2019

Drie marineschepen terug in Oekraïense haven

De drie door Rusland in beslag genomen marineschepen zijn veilig teruggekeerd. Gisteravond werden de sleepboot Jani Kapoe en de artillerieschepen Berdjansk, Nikopol verwelkomd in de haven van Otsjadiv. De schepen werden vergezeld door de sleepboten Titan en Hajdamak, alsook het reddingsschip Sapfir. De overdracht had in de loop van woensdag plaats op de Zwarte Zee, buiten de territoriale wateren van beide landen.

Vandaag wordt gekeken naar de conditie van de drie marineschepen, die door de Russische staatsveiligheidsdienst FSB zijn ontdaan van de radioapparatuur. Ook de logboeken en de handwapens van de 24 bemanningsleden zijn achtergebleven in Rusland.

Mocht sprake zijn van vernielingen, dan overweegt Oekraïne opnieuw het Internationale Zeerechttribunaal in Hamburg in te schakelen. Het tribunaal oordeelde eerder dat Rusland de drie marineschepen moest teruggeven. Uiteindelijk is dat dus gebeurd, slechts enkele dagen voor de eerste verjaardag van de inbeslagname op zondag 25 november 2018

Bron: Unian

Geen opmerkingen: