woensdag 28 november 2018

Trump overweegt gesprek met Poetin af te zeggen

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij overweegt om zijn geplande ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin tijdens komende de G20-top af te zeggen. Trump laat dit weten in een interview met de Washington Post. De G20 komt vrijdag en zaterdag bijeen in Buenos Aires, Argentinië.

De uitlating van de Amerikaanse president is van een heel andere aard dan maandag, toen hij de schuld voor het incident in de Straat van Kertsj nog bij zowel Rusland als Oekraïne legde. Nu zegt hij: ''Misschien gaat die ontmoeting met Poetin niet door... Ik hou niet van zulk geweld, ik wil dat er helemaal geen geweld wordt gebruikt.''

Intussen waarschuwde de Oekraïense president Petro Porosjenko gisteravond laat dat een oorlog op alle fronten dreigt, want Rusland zou bezig zijn met een ''enorme'' troepenopbouw aan de grens met Oekraïne. ''Niemand moet denken dat het hier om spel gaat. Wij leven onder de dreiging van een volledige oorlog met Rusland.''

Volgens Porosjenko zijn de aantallen Russische tanks aan de grens verdrievoudigd. Hij deed in een interview met de Amerikaanse tv-zender NBC een oproep aan de NAVO om een aantal marineschepen naar de Zwarte Zee te sturen, als een waarschuwing aan Rusland.

Porosjenko zei ook dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo hem tijdens een telefoongesprek ''alle hulp, ook militair'' heeft toegezegd bij het beschermen van de Oekraïense soevereiniteit na het incident in de Straat van Kertsj. Pompeo zelf heeft daarover nog niets naar buiten gebracht. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, was afgelopen maandag in de Veiligheidsraad wel heel duidelijk. Zij sprak van ''weer een roekeloze Russische escalatie'' en eiste dat de gevangen genomen zeelieden onmiddellijk vrij komen.

Bronnen: RFE/RL, Unian

Geen opmerkingen: