donderdag 19 april 2018

'Kolenmijn Joenkom kan volgende Tsjernobil worden'

De kolenmijn Joenkom
Door de kolenmijn Joenkom doelbewust vol water te laten lopen, kan de mijn in de industriestad Jenakijeve een nieuw Tsjernobil worden. Deze waarschuwing gaf de Oekraïense minister Ostap Semerak van Milieu en Natuurlijke Bronnen gisteren af na afloop van een vergadering van de samenwerkingscommissie van Oekraïne en de Europese Unie in Straatsburg. Hij omschrijft het voornemen van de pro-Russische separatisten om de pompen van de kolenmijn stil te zetten als ''terrorisme en afpersing''.

Diep in de kolenmijn bevindt zich een grote capsule waarin veertig jaar geleden, dus ten tijde van de Sovjet-Unie, een kernbom tot ontploffing is gebracht. Het is onduidelijk in welke staat de capsule zich bevindt. Als de capsule gaat lekken kan er echter radioactieve straling vrij komen waardoor het grondwater in een groot gebied vervuild wordt, met rampzalige gevolgen.

''Niet alleen nucleare deskundigen, maar ook internationale organisaties die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid in dit gebied zijn totaal verrast door het voornemen van de separatisten. Ik heb het Europese Parlement er van op de hoogte gesteld en ik sta er op dat deze kwestie bij de onderhandelingen in Minsk in alle werkgroepen aan de orde komt'', aldus minister Semerak.

Deskundigen veronderstellen dat niet alleen Oekraïne, maar ook omliggende landen er problemen mee kunnen krijgen als het grondwater door een lekkende capsule radioactief vervuild wordt. De milieuvervuiling in de Donbas was voor 2014 al een probleem door de vele industrie, maar nu dreigt een echte milieuramp.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: