zaterdag 1 juni 2013

Gunstige peiling voor president Janoekovitsj

President Viktor Janoekovitsj komt als beste uit de bus bij een opiniepeiling van het Razoemkov Centrum en het democratiseringsinstituut Ilko Koesjeriv. De deelnemers aan de peiling kregen twee lijsten: de ene met alle mogelijke presidentskandidaten, inclusief Joelia Timosjenko, en de tweede zonder haar.

In het eerste geval zou Janoekovitsj 23,4 procent van de stemmen krijgen en Timosjenko 16,3 procent. Partijleider Vitali Kltisjko van Oedar werd 15,4 procent toebedeeld, fractievoorzitter van de Moederlandpartij Arseni Jantsenjoek 8,4 procent en Oleh Tiahnibok 6,7 procent. De communistische partijleider Petro Simonenko krijgt de steun van 6,6 procent, het onafhankelijke parlementslid Petro Porosjenko 3,4 procent, Anatoli Hritsenko van de Moederlandpartij 1,3 procent, Sergei Tigipko van de Partij van de Regio's 0,6 procent en de voormalige minister Joeri Loetsenko 0,5 procent.

Zou Timosjenko niet mee mogen doen, zoals op de tweede lijst voorgesteld, dan zou Janoekovitsj in een eerste kiesronde 23,1 procent krijgen, tegen Klitsjko 17,9 procent en Jatsenjoek 15,9 procent. Tiahnibok 7,8 procent, Simonenko 6,4 procent, Porosjenko 4,5 procent, Hritsenko 1,6 en Loetsenko 1,1 procent.

Twee weken geleden publiceerde het bureau GfK een peiling waarin zowel Janoekovitsj als Klitsjko 16 procent van de stemmen kregen. Timosjenko zou slechts 9 procent krijgen. In deze peiling werd ook gevraagd naar het stemgedrag in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Daarin zou Klitsjko 38 procent krijgen en Janoekovitsj slechts 19 procent.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: