vrijdag 1 juli 2011

Select groepje journalisten mag bij Janoekovitsj op bezoek

Niet de journalisten die een jaar lang aandrongen op een invitatie van president Viktor Janoekovitjs, maar een select gezelschap van onder meer de talkshowsterren Savik Shuster, Jevgeni Kiseljov en Oleksandr. Tkasjenko mocht dinsdag een kijkje nemen in zijn villa.

Veel kregen ze niet te zien. Janoekovitsj gunde hen slechts een blik op een klein stukje, 1.7 hectare van het 140 hectare grote landgoed en de van luxe overlopende villa. Janoekovitsj negeerde vragen over wat zich elders op het terrein bevindt en wie daarvan de eigenaren zijn.

De Kyiv Post constateerde aan de hand van televisiebeelden dat de belangrijkste media in Oekraïne volgzaam zijn geworden onder Janoekovitsj' bewind. Kritische vragen werden niet gesteld, althans niet in de uitgezonden interviews. De televisiebeelden werden overigens gemaakt door een camerateam dat door Janoekovitsj zelf was ingehuurd, de tv-mensen kwamen zonder eigen camera's naar het landgoed van de president.

Kritische journalisten vroegen een jaar geleden al naar de eigendommen van president Janoekovitsj, en dan in het bijzonder het landgoed in Mizchichirya. Janoekovitsj zou er op onduidelijke wijze aan zijn gekomen. Eerst zei hij te huren, nu blijkt het zijn eigendom. De president gaf destijds te kennen dat hij hen wel voor een bezoekje zou uitnodigen.

Vorige maand protesteerden journalisten een dag lang bij Janoekovitsj' villa, omdat de uitnodiging nog steeds uitbleef.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: