dinsdag 5 juli 2011

'Rusland kan gastoevoer opnieuw afsluiten'

Oekraïne moet zich wapenen tegen een frontale aanval van het Kremlin, die tot uiting komt in het opnieuw afsluiten van de gastoevoer. Dat zeggen buitenlanddeskundigen Mikhailo Honchar en Maxim Alinov van het Nomos Center.

Volgens de twee zijn er diverse signalen dat Rusland opnieuw gebruik wil maken van haar gasmonopolie. Zo verhoogt Gazprom de gasvoorraden in ondergrondse opslagruimtes in West-Europa en wordt in Brussel het bericht verspreid dat Oekraïne problemen met het gasdoorvoernet vanuit Rusland naar het Westen.

De manier waarop Rusland omgaat met Wit-Rusland moet Oekraïne wakker schudden, vinden Honchar en Alinov. Terwijl het Wit-Russische regime diep in de economische problemen zit, claimt Rusland ineens miljoenen aan importbelastingen, terwijl beide landen nota bene deel uitmaken van de douane-unie waar Rusland Oekraïne ook zo graag bij wil betrekken. Vervolgens werd de stroomtoevoer naar Wit-Rusland enkele dagen stilgelegd.

Dit alles maakt duidelijk, vinden beide deskundigen, dat Rusland liever economische voordelen afdwingt dan dat het streeft naar samenwerking.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: