ACHTERGROND

zondag 22 september 2024

Britse minister wil 'lef en standvastigheid' zien

De Amerikaanse president Joe Biden aarzelt nog altijd om Oekraïne toestemming te geven voor het inzetten van Westerse langeafstandsraketten tegen militaire doelen in Rusland. De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Lammy is daar niet gelukkig mee. Hij vindt dat het tijd is om de knoop door te hakken. 

'Dit is het moment om lef en standvastigheid te tonen', zei hij vandaag in een toespraak op een partijcongres van Labour in Liverpool. Het Verenigd Koninkrijk is al langer bereid om de door Oekraïne zo vurig gewenste toestemming te geven voor het gebruiken van de Britse Storm Shadow kruisraketten op doelen in Rusland. Daarvoor is wel toestemming van de VS nodig, want er zitten Amerikaanse componenten in deze raketten. Het Witte Huis treuzelt uit vrees voor escalatie.

Lammy zei dat de bondgenoten momenteel in druk overleg zijn over 'wat nog meer nodig kan zijn' om Oekraïne in staat te stellen om meer te doen dan slechts de Russen te houden waar ze nu zijn. 'Als minister van Buitenlandse Zaken ga ik natuurlijk geen operationele informatie geven, omdat dit Poetin in de kaart kan spelen', voegde hij er aan toe.

Minister Lammy zei ook dat de oorlog 'intensiever en ellendiger' voor Oekraïne gaat worden, zeker als de oorlog voortduurt tot eind volgend jaar.

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten