ACHTERGROND

zondag 22 september 2024

Zelenski: 'Onze verliezen zijn lager, heel veel lager'

President Volodimir Zelenski noemt het 'een leugen' dat er sinds februari 2022 80.000 Oekraïense soldaten zijn gesneuveld. 'Het werkelijke aantal is veel lager. Heel veel lager', reageerde Zelenski op berichtgeving van de Wall Street Journal dat al meer dan een miljoen Russische en Oekraïense soldaten zijn gedood of ernstig gewond geraakt.

De Amerikaanse krant zegt zich te baseren op vertrouwelijke informatie over de Oekraïense verliezen en op rapporten van militaire inlichtingendiensten over die van het Russische leger. Niet alleen president Zelenski zegt dat de verliezen te hoog ingeschat zijn. Dat wordt bevestigd door kolonel Roman Kostenko van de Oekraïense geheime dienst, tevens parlementslid voor Holos en secretaris van de defensiecommissie van het parlement. 

De Oekraïense verliezen zijn een staatsgeheim. Op 25 februari dit jaar klapte president Zelenski uit de school met de mededeling dat tot dan 31.000 Oekraïense soldaten waren gesneuveld in de strijd tegen de Russen. Overigens zijn de Russische verliezen de afgelopen dagen fors opgelopen. Vrijdag zouden volgens de Oekraïense generale staf 1.440 Russische soldaten zijn gedood of ernstig gewond geraakt, gisteren waren dat er 1.500. 

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten