ACHTERGROND

maandag 23 september 2024

Zelenski zet alles op alles met Overwinningplan

President Volodimir Zelenski moet er niet aan denken dat de Amerikaanse president Joe Biden zijn Overwinningsplan afwijst. 'Een verschrikkelijke gedachte', noemt Zelenski het, omdat een afwijzing zal leiden tot een oneindig lange oorlog met ontzettend veel meer slachtoffers. 

'Maar als hij het niet wil steunen, dan kan ik hem niet dwingen', constateert de Oekraïense president in een interview met The New Yorker. 'Als dat zo is, dan moeten we doorgaan met Plan B, zoals we die nu doormaken. En dat is slecht nieuws.' Op de vraag wat er gebeurt als Biden het Oekraïense Overwinningsplan niet steunt, antwoordt Zelenski dat dit inhoudt 'dat Biden de oorlog niet wil eindigen met een Russische nederlaag'. 

'Een sterk Oekraïne dwingt Poetin om te gaan onderhandelen, daarvan ben ik overtuigd. Ik heb het eerder gezegd en nu staat het op papier, met goede argumenten en de juiste stappen die nodig zijn om Oekraïne in de komende drie maanden sterker te maken, waarna de oorlog aan de onderhandelingstafel wordt beëindigd. Het is belangrijk dat Poetin zich realiseert dat hij geen overwinning kan behalen, terwijl een sterk Oekraïne hem belet om ons land verder kapot te maken. Dat verzwakt niet alleen Rusland, maar ook Poetin als president.'

Zelenski is inmiddels in Washington gearriveerd. Morgen is hij bij de algemene vergadering van de Verenigde Naties en donderdag zal hij zijn Overwinningsplan aan de Amerikaanse president Biden presenteren. Ook de presidentskandidaten Kamala Harris en Donald Trump krijgen het plan, zo is de bedoeling. 

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: website president

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten