ACHTERGROND

woensdag 31 juli 2024

Zelenski: 'Het Oekraïense volk beslist, ik niet'

Diplomatie verdient de voorkeur boven vechten om de door Rusland bezette gebieden terug te krijgen. Het kan nog een hele tijd duren voordat deze gebieden heroverd worden en dat gaat nog veel mensenlevens kosten. Dat zegt de Oekraïense president Volodimir Zelenski in een interview met de Franse krant LeMonde. 'Begrijp me goed, dat is aan het Oekraïense volk. Als president kan ik hierover niet in m'n eentje besluiten, dat staat onze grondwet ook niet toe. Al zouden alle presidenten ter wereld dat willen, dan nog kan dat niet zomaar besloten worden.'

'Iemand vroeg me laatst: Wat vindt u er van dat Oekraïne de bezette gebieden opgeeft en daarvoor iets terug krijgt. Veiligheidsgaranties, misschien wel het lidmaatschap van de NAVO, of van de EU? Er zijn veel van deze signalen, maar niemand heeft dat officieel aan ons voorgelegd. Omdat ze weten dat Oekraïne nooit en te nimmer grondgebied gaat opgeven.'

Mocht er toch een serieus voorstel komen, dan wil Zelenski daarover een referendum houden. 'Om eerlijk te zijn: we hebben met Poetin te maken, en als het Oekraïense volk besluit om grondgebied af te staan in ruil voor vrede, dan is dat beslist een overwinning voor hem. Maar we moeten er rekening mee houden dat hij het na een tijdje opnieuw gaat proberen.'

Het valt niet te verwachten dat Rusland in het najaar mee gaat praten tijdens het tweede overleg over het Oekraïense vredesplan - waarbij Rusland de bezette gebieden verlaat. Maar, zegt Zelenski in het interview met LeMonde, als er internationale druk komt om Rusland toe te laten, dan moet dat maar gebeuren. 'Als Rusland werkelijk bereid is om te praten, dan zullen we zien hoe we dit op een diplomatieke manier oplossen.'

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: website president

Bloomberg: 'Eerste F-16's gearriveerd in Oekraïne'

Oekraïne heeft de eerste F-16 gevechtstoestellen ontvangen. Dat meldt de nieuwssite Bloomberg vanmiddag. Het was al aangekondigd dat ze eind juli zouden arriveren en dat is inderdaad gebeurd, aldus bronnen met kennis van zaken. Het zou om een klein aantal F-16's gaan. Er was al sprake van dat het zes toestellen zou betreffen. Woordvoerster Diana Davitian van het Oekraïense ministerie wilde niet reageren op het bericht van Bloomberg.

Het is niet duidelijk of de Oekraïense piloten die in de afgelopen maanden zijn opgeleid door Westerse bondgenoten onmiddellijk kunnen opstijgen of dat daar nog meer training voor nodig is. De Wall Street Journal kwam gisteren met het bericht dat de opleiding van de onderhoudstechnici meer tijd in beslag neemt. Er zou overwogen worden om in de tussentijd Europese onderhoudstechnici in Oekraïne te stationeren.

Bronnen: Interfax, Oekrajinska Pravda

Oekraïne kan 3 miljoen drones per jaar produceren

Oekraïne is volgens onder
minister Hanna Hvozdjar voor Strategische Industrie in staat om minstens drie miljoen drones in een jaar te produceren, maar dan is er wel financiële steun uit het buitenland voor nodig. Hvozdjar heeft goede hoop dat die hulp er inderdaad komt. Canada besloot in april al samen met het Verenigd Koninkrijk om twee miljoen euro beschikbaar te stellen voor de productie van drones. Diezelfde maand kondigde Denemarken aan wapens en munitie te bestellen bij een Oekraïense producent voor het leger. 

Ook minister Alexander Kamishin voor Strategische Industrie benadrukt dat buitenlandse investeringen nodig zijn. De Oekraïense defensiebedrijven hebben een capaciteit met een waarde van 18,5 miljard euro, maar de Oekraïense overheid heeft slechts de helft van dat bedrag beschikbaar om wapens en materieel te bestellen. 

Het staatsbedrijf Ukroboronprom zei vorige maand dat een productielijn is opgestart om in grote aantallen drones te maken met een bereik van meer dan 1.000 kilometer. Dat is mogelijk geworden door de financiële steun van 'particuliere investeerders'.

Bron: The Kyiv Independent

VS gaat raketten en munitie voor F-16's leveren

Oekraïne krijgt Amerikaanse wapens voor de F-16 gevechtsvliegtuigen. Dat meldt de Wall Street Journal. Bronnen van de krant zeggen dat het gaat om AGM-88 HARM luchtdoelraketten, JDAM-munitie die van gewone bommen 'slimme' bommen maakt, en GLSDB-precisiemunitie. Ook zou Oekraïne AMRAAM en AIM-9X raketten krijge voor de middellange en korte afstand.

Wanneer de munitie wordt geleverd, is om veiligheidsredenen niet bekend gemaakt. Een anonieme Amerikaanse regeringsfunctionaris vertelde de Wall Street Journal dat het Pentagon beperkte hoeveelheden munitie en productiemogelijkheden heeft, maar Oekraïne krijgt voldoende om aan de meest  dringende vraag te voldoen. 

De Europese landen die deel uitmaken van de F-16 coalitie willen zelf slechts beperkt raketten en munitie leveren voor de gevechtsvliegtuigen die ze aan Oekraïne geven. Vandaar dat ze de Amerikaanse regering hebben gevraagd om dat te doen. Volgens de nieuwssite Bloomberg krijgt Oekraïne nog deze zomer de eerste zes F-16's. Eind dit jaar zouden het er 20 moeten zijn.

Bron: Oekrajinska Pravda

Uitzonderlijk grote zwerm drones uitgeschakeld

De Oekraïense luchtafweer wist afgelopen nacht alle 89 Shahed-aanvalsdrones voortijdig uit de lucht te schieten. De drones werden op pad gestuurd vanaf de Russische steden en dorpen Jejsk, Sesjtsja, Koersk en Primorsko-Atarsk. Het was de bedoeling dat ze vooral doelen in de provincie Kyiv zouden aanvallen. De helft van de drones ging die kant op.

'Dit was een van de grootste aanvallen met aanvalsdrones tot nu toe. Alleen afgelopen oudjaarsdag werden evenveel drones tegen ons ingezet', laat de Oekraïense luchtmacht vanochtend weten. De drones werden uit de lucht gehaald door mobiele teams van het leger, gevechtsvliegtuigen en verstoringsapparatuur van de luchtmacht.

Ook een Kh-59 ballistische raket met als bestemming de provincie Mikolajiv werd op tijd onschadedelijk gemaakt.

Bron: Oekrajinska Pravda

dinsdag 30 juli 2024

Tekorten in Russische supermarkten door razzia's

Flessen met water en sommige voedselproducten zijn niet meer te vinden in de supermarkten van Pjaterotsja in de Russische provincies Jaroslavl, Ivanovo en Kostroma. Pjaterotsja is marktleider in deze provincies. De problemen begonnen in Jaroslav, maar al snel kampten ook de winkels in Ribinsk, Kovrov en steden in Ivanovo en Kostroma.

Het Russische Telegramkanaal Mash zegt dat de tekorten het gevolg zijn van problemen bij de distributiecentra van de X5 Groep die de supermarkten bevoorraden. X5 zou duizend medewerkers tekort komen na razzia's waarbij arbeidsmigranten werden opgepakt.

De nieuwssite Okno van de Russische oppositie meldt dat juristen en mensenrechtenactivisten zich zorgen maken om arbeidsmigranten die onder zware druk worden gezet om dienst te nemen in het leger. Arbeidsmigranten die inmiddels Russisch staatsburger zijn krijgen met de regelmaat van de klok te maken met het dreigement dat hun paspoort wordt afgenomen. Andere arbeidsmigranten krijgen weer een Russisch paspoort als lokmiddel om dienst te nemen.

Volgens Okno worden er na de terroristische aanslag op het theater Crocus City in maart veel vaker strooptochten op touw gezet om arbeidsmigranten naar het leger te halen. Gisteren kwam voorzitter Vjacheslav Volodin van de Doema met het voorstel om nieuwe staatsburgers te verplichten dat ze zich meteen na het in ontvangst nemen van hun Russische paspoort melden bij een recruteringsburau. Ook is het de bedoeling dat ze niet een, maar twee jaar het leger in moeten en ook wordt de minimum leeftijd verlaagd.

Bronnen: Oekrajinska Pravda, Moscow Times

Britten: Russen blijven voorlopig wel aanvallen

De Britse militaire inlichtingendiensten verwachten dat het Russische leger de komende weken terreinwinst blijft boeken, al worden ze wel beperkt in hun mogelijkheden door hoge verliezen aan zowel mankracht als materieel. Ook kampen ze met een tekort aan officieren en zijn de soldaten doorgaans slecht getraind. 

De Russen vallen voortdurend aan in het centrale deel van de provincie Donetsk. Ze rukken langzaam maar zeker op in westelijke richting, waarbij ze meerdere dorpen hebben ingenomen en de logististieke hub Pokrovsk naderen. Ook zijn ze in het noorden van de provincie opgerukt naar het dorp New-York dat al sinds 2014 vlakbij de frontlijn ligt. 

De Oekraïense generaal Oleksandr Pivnenko sprak afgelopen week de verwachting uit dat de Russische troepen nog hooguit anderhalve maand blijven aanvallen en dan in de verdediging gaan. Enerzijds vanwege de voortdurend hoge verliezen, anderzijds doordat de Oekraïense troepen over meer wapens en munitie gaan beschikken.

Bron: Oekrajinska Pravda

Situatie blijft ernstig bij Pokrovsk en Koerachove

De Oekraïense troepen bij Pokrovsk hebben grote moeite om de Russen tegen te houden. Gisteren werden 52 aanvallen afgeslagen bij tien dorpen. De Russische troepen waren het actiefst bij de dorpen Novooleksandrivka, Zhelanne en Prohres. Ze krijgen aanzienlijke luchtsteun, zowel van bommenwerpers als gevechtsvliegtuigen. 

Langs de hele frontlijn werd op elf plaatsen hevig gevechten. Ook bij Koerachove gaat het er stevig aan toe, aldus de generale staf van het Oekraïense leger in het dagelijkse overzicht. Hier werden 21 Russische aanvallen afgeslagen bij de dorpen Kostjantinivka, Paraskoviivka en Pobjeda, waar de Russen blijven proberen om door de Oekraïense verdediging heen te breken. Het Russische leger verloor een groot aantal tanks en andere gepantserde voertuigen in deze omgeving.

In de omgeving van de stad Toretsk werd ook weer stevig gevochten. Hier werden 19 Russische aanvallen afgeslagen bij de dorpen Droezhba, Pivnitsjne, Zalizne, New-York en Toretsk. 

Volgens de Oekraïense legerleiding zijn gisteren 1.060 Russische soldaten gewond geraakt of gedood. Ook zouden 46 artilleriesystemen, 38 pantserwagens en 25 tanks van de Russen zijn uitgeschakeld.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: generale staf Oekraïne

maandag 29 juli 2024

Rusland viert feest met 'vrienden' op Marinedag

Rusland heeft de Dag van de Marine gisteren aangegrepen om te laten zien dat er nog altijd veel internationale steun is, aldus het Institute for the Study of War (ISW). Er waren tijdens vlootschouw in Sint Petersburg marineschepen te zien van 31 landen, waaronder Azerbeidzjan, Venezuela, Cuba, Libië, Syrië, Qatar, de Verenigde Arabische Emeriten en Zuid-Afrika. Er waren maar twee schepen van de Russische Zwarte Zeevloot te zien.

Onderminister van Defensie Alexander Fomin sprak met Hu Zhongming, de commandant van de Chinese marine, om nog nauwere samenwerking op maritiem gebied tot stand te brengen tussen beide landen. Ook had Fomin een ontmoeting met Win Htein, commandant van de marine van Myanmar. Hier ging het vooral over het aanhalen van de diplomatieke betrekkingen. Recentelijk wist Rusland de samenwerking uit te breiden met onder meer Venezuela, Cuba, India en Vietnam.

President Vladimir Poetin reageerde op de Dag van de Marine op het voornemen om Amerikaanse lange-afstandsraketten in Duitsland te stationeren. West-Europa wordt daarmee een doelwit, aldus Poetin. 

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: website president Rusland

Vier doden vanmorgen in Toretsk en Hrodivka

Om de stad Toretsk zijn vanmorgen drie doden gevallen bij Russische artilleriebeschietingen. Er waren ook drie gewonden. In het dorp Hrodivka was eveneens een dodelijk slachtoffer te betreuren. Dat meldt militair gouverneur Vadim Filashkin van de provincie Donetsk. 

De mijnwerkersstad Toretsk is in toenemende mate doelwit van de Russen. Inmiddels is van de stad die ooit ruim 31.000 inwoners telde weinig meer over. 

Bron: Oekrajinska Pravda

zondag 28 juli 2024

Herdenking slachtoffers Olenivka op Majdan

De wekelijkse steunbetuiging aan de krijgsgevangenen op het Onafhankelijkheidsplein (Majdan) in Kyiv stond vandaag in het teken van de tragedie in Olenivka. Morgen is het twee jaar geleden dat een explosie het krijgsgevangenenkamp in het door Rusland bezette dorp Olenivka het leven kostte aan tenminste 54 Oekraïense soldaten. Ook raakten 150 gevangenen vaak ernstig gewond. 

De Russen gaven Oekraïne de schuld, zoals vaker. Oekraïne gaat er vanuit dat Rusland af wilde van de krijgsgevangenen, voor een belangrijk deel soldaten die wekenlang de staalfabriek Azovstal in Marioepol verdedigden. Afgelopen donderdag verscheen een rapport van een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties. Conclusie: het was geen HIMARS-raket, zoals Rusland beweert. De commissie sprak met Oekraïense getuigen, uit gevangenschap teruggekeerde soldaten. Onderzoek ter plekke was niet mogelijk, en de Russen staan het ook na twee jaar nog altijd niet toe.

Op het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad verzamelden zich zo'n duizend mensen. Familie en vrienden van nog altijd gevangen zittende soldaten van Azov en van mariniers. Ook waren er tientallen soldaten van de Azov-brigade op het plein. Om de slachtoffers van Olenivka te herdenken werd een minuut stilte in acht genomen. 

Bronnen: The Kyiv Independent, Oekrajinska Pravda

Zelenski: 700 glijbommen en 100 drones in week

Rusland heeft afgelopen week aanvallen gedaan met meer dan 700 glijbommen en 100 aanvalsdrones op doelen in Oekraïne. Alleen gisteren al vielen er in vier provincies in totaal 11 doden en raakten 41 mensen gewond door Russische luchtaanvallen. President Volodimir Zelenski zegt dat de Oekraïners 'dagelijks lijden onder de Russische terreur' en dat zij 'een goede en betrouwbare verdediging verdienen' tegen de luchtaanvallen. 

Hij doet op Telegram opnieuw een beroep op de bondgenoten om Oekraïne te voorzien van zowel luchtverdediging als lange-afstandsraketten. 'Met elke stap die ze nemen om onze strijdkrachten te steunen, redden ze mensenlevens', aldus Zelenski. 

Oekraïne heeft ondanks veel mooie woorden nog altijd geen toestemming om Westerse lange-afstandswapens in te zetten tegen militair belangrijke doelen op Russisch grondgebied. Daarom worden in eigen land gemaakte drones ingezet om die doelen toch aan te vallen. Zaterdagochtend vroeg werden drie luchtmachtbasis diep in Rusland aangevallen, waarbij een bommenwerper werd beschadigd. Ook werden drie Russische helikopters uitgeschakeld, een gezamenlijke sabotageactie van de Oekraïense militaire inlichtingendienst en Russische partizanen.

Bron: The Kyiv Independent, foto: website president

'Verwacht niet te veel van de eerste F-16's'

De eerste F-16's zullen snel in Oekraïne arriveren, maar zowel Oekraïense als Westerse regeringsfunctionarissen waarschuwen voor al te hoge verwachtingen. Het is heel goed mogelijk dat de gevechtstoestellen de trage opmars van de Russische troepen niet meteen zullen stoppen. 

De Washington Post komt tot de conclusie dat Oekraïne voorlopig maar enkele F-16's krijgt, terwijl Rusland over een groot aantal luchtverdedigingssystemen beschikt. Daarom ligt het voor de hand dat Oekraïne de toestellen inzet om de eigen luchtverdediging te versterken. Het neerschieten van raketten en drones in plaats van aanvallen op de Russische grondtroepen.

Volgens de Washington Post worden de F-16's daarom straks weggehouden van de frontlijn, in ieder geval voorlopig, en worden ze ook niet ingezet om Russische gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers te onderscheppen. 

Het is nog altijd niet duidelijk hoeveel F-16's Oekraïne dit jaar ontvangt, maar het gaat waarschijnlijk om hooguit 20, de sterkte van een squadron. Daar komt bij dat slechts zes piloten hun training deze zomer zullen afronden vanwege eerdere vertragingen en een beperkte opleidingsruimte.
 
Het Centrum voor Nieuwe Amerikaanse Veiligheid, een Amerikaanse denktank, stelt vast dat de situatie op het slagveld sinds vorig jaar is veranderd, toen voor het eerst sprake was van F-16's voor Oekraïne. De gevechtsvliegtuigen zijn nog altijd welkom, maar de vraag naar andere wapens is inmiddels groter. 

De Washington Post zegt dat het ook nog een hele uitdaging wordt voor Oekraïne om de F-16's op de grond veilig te houden, aangezien Rusland met z'n raketten alle Oekraïense vliegvelden kan bestrijken. Recente aanvallen op Oekraïense vliegtuigen op de grond hebben dat wel aangetoond. 

Een Oekraïense regeringsfunctionaris verklaarde onlangs dat het 'onmogelijk' voor Oekraïne is om in het geheim betonnen hangars voor de gevechtsvliegtuigen te bouwen zolang de oorlog voortduurt. In plaats daarvan wordt gewerkt met dummies, nepvliegtuigen waarmee Rusland wordt misleid. 

Bovendien bereidt Rusland zich al voor op de komst van de F-16's. EInd vorig jaar schoot Rusland met een S-400 luchtverdedigingssysteem een aantal raketten af met fake kernkoppen vanaf de Krim. Dat zou zijn gebeurd om te zien hoever de raketten van een S-400 reiken.

Bron: Oekrajinska Pravda

Ambassadeur Jennes de Mol vertrekt uit Kyiv

Na vijf jaar als Nederlands ambassadeur in Kyiv nam Jennes de Mol in juli afscheid van Oekraïne. De Russische invasie, op 24 februari 2022, beheerste een groot deel van zijn plaatsing. De herdenking van 10 jaar MH17 was het eindpunt voor Jennes als ambassadeur in Kyiv. Hij wordt na de zomer ambassadeur in Polen. 

Terugblikkend vertelt hij: 'Oekraïne en de Oekraïners zitten in mijn systeem en dat zal zo blijven. Nog steeds zitten de meeste mensen die ik spreek in de overlevingsstand. Na 2,5 jaar Russische invasie is men moe en kwetsbaar. En de hernieuwde Russische aanslagen op de kritieke infrastructuur zorgen ervoor dat het leven gecompliceerder is geworden. Men maakt zich zorgen over de aanstaande winter en over  de toekomst in het algemeen, omdat het einde van de oorlog nog niet in zicht is.'

'Tegelijkertijd blijft het land strijdvaardig, omdat men snapt dat als het  ophoudt met vechten er geen Oekraïne meer zal zijn. Ik zal die strijd van een iets grotere afstand nadrukkelijk blijven volgen. Sterker: met meer dan een miljoen Oekraïners om me heen in Polen zal ik er dagelijks mee bezig zijn.'

Het volledige interview is hier te lezen. 

Bron: Rijksoverheid.nl

Vijf doden in Donetsk door Russische aanvallen

In de provincie Donetsk werden gisteren vijf inwoners gedood en raakten er vijftien gewond bij Russische aanvallen op Koerachove, Katerinivka, Lieman, Kotsjantinivka, Toretsk, Ridkodoeb, Mirnohrad en Novohrodivka. Vier van de vijf dodelijke slachtoffers vielen in Koerachove. 

Inmiddels zijn in deze oostelijke provincie minstens 2.110 doden gevallen door oorlogsgeweld. Daarbij zijn de slachtoffers in de door Rusland bezette steden Marioepol en Volnovacha niet meegeteld. 

Er wordt nog altijd hevig gevochten bij Oerozhajne en New-York. De onderzoekssite DeepState meldt dat de Russische troepen terreinwinst boekten bij Vodiane, Oemanske, Novoselivka Persha, Zhelanne, Vesele en Krasnohorivka.

Bron: Oekrajinska Pravda

zaterdag 27 juli 2024

Rusland jaagt er veel pantserwagens doorheen

Het Russische leger is met het inzetten van grote aantallen pantserwagens bij aanvallen uit op snelle terreinwinst. Maar, constateren de militaire analisten van het Institute for the Study of War (ISW), de legerleiding heeft onvoldoende oog voor de problemen die ontstaan bij het inzetten van pantserwagens en tanks op een slagveld waar drones elke beweging waarnemen.

Het ISW constateert dat het de Russische commandanten ontbreekt aan voortschrijdend strategisch inzicht. De grote materiële verliezen moeten noodgedwongen worden aangevuld met opgeknapte wapens, in het bijzonder de pantserwagens die nog stammen uit de Sovjettijd. 

Volgens Frontintelligence Inside, een Oekraïense open source onderzoeksgroep, zijn in de afgelopen weken honderden militaire voertuigen naar het front gebracht. het gaat dan met name om pantserwagens als de T-62 en T-55 tanks. Zoals de type-aanduiding al aangeeft, stammen ze uit de jaren '60 en zelfs uit de jaren '50. Deze lichte tanks zijn nog niet in actie gezien, wat volgens het ISW kan betekenen dat ze voor later dit jaar zijn bedoeld. 

Frontintelligence Inside heeft ook de beschikking over Russische documenten waaruit blijkt dat er nog een voorraad tanks is die in de afgelopen zes maanden schade hebben opgelopen en wachten op reparatie. Bij gebrek aan reserveonderdelen worden de motoren uit modernere T-80's gesloopt. Tegelijkertijd is duidelijk dat Rusland voorlopig nog voldoende gepantserde voertuigen om van tijd tot tijd aanvallen te doen. De vraag is alleen hoe lang ze dit volhouden.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Tank Historia

'Bommenwerper op grote afstand vernield'

Een Russische TU-22M3 lange afstandsbommenwerper is vanmorgen uitgeschakeld door een Oekraïense drone. Dat melden bronnen bij de militaire inlichtingendienst DIU aan de nieuwssite Oekrajinska Pravda. De bommenwerper stond op de luchtmachtbasis Olenja in de provincie Moermansk, op 1.800 kilometer van de grens. De aanval is nog niet officieel bevestigd. 

Ook de luchtmachtbases Engels in de provincie Saratov en Djagilevo in de provincie Riazan kregen te maken met aanvallen met Oekraïense drones. Sociale media melden dat bij de vliegbasis Djagilevo drie explosies zijn gehoord. Er zijn ook video's van drones die richting de luchtmachtbasis vliegen en er is een foto van een zwarte rookwolk boven de basis waar meerdere types bommenwerpers zijn gestationeerd. In Riazan zou ook een olieraffinaderij zijn aangevallen.

Bij de vliegbasis Engels probeerden de Russen wel om drones uit de lucht te schieten. Zonder succes, even later werden explosies waargenomen. 

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Wikipedia

Hongarije, de mol van Rusland in Europa

Hongarije mag dan lid zijn van de Europese Unie, het land gedraagt zich er niet naar. De Russische agenda van premier Viktor Orbán wordt met de week duidelijker. Na veelvuldig dwarsliggen over militaire en financiële steun voor Oekraïne van de EU en de omstreden reis van Orbán langs Kyiv, Moskou en Peking om het Russische 'vredesplan' aan de man te brengen, is duidelijk geworden dat Hongarije letterlijk en figuurlijk Rusland in de kaart wil spelen door Russische en Wit-Russische gastarbeiders welkom te heten. 

Met een verblijfsvergunning van maximaal twee jaar krijgen Russen en Wit-Russen niet alleen toegang tot een EU-land, maar ook tot de volledige Schengenzone. Ze kunnen vrijelijk reizen in tal van Europese landen, waaronder Nederland. Met het bekend worden van deze regeling (de Nationale Kaart) moeten bij de Russische en Wit-Russische inlichtingendiensten de champagneflessen open zijn gegaan. 

Hongarije heeft een tekort aan arbeidskrachten, waardoor het personeel uit Aziatische landen haalt. Het klinkt logisch om ze ook van dichterbij te halen. Oekraïners zijn welkom, net als Serviërs en Noord-Macedoniërs, om er maar een paar te noemen. Maar dus ook Russen en Wit-Russen, met alle veiligheidsrisico's van dien voor Europa. Waarbij aangetekend moet worden dat Rusland niet zomaar arbeidskrachten naar het buitenland laat gaan, omdat het vanwege de 'speciale militaire operatie' in Oekraïne zelf met grote 
personeelstekorten kampt. Er moet dus wel een bijzondere reden zijn om Russen naar Hongarije, lees: het Schengengebied, te laten vertrekken.

Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) noemt het 'bizar en verontrustend' en acht het 'een aannemelijke kans dat ook Russen en Wit-Russen met hoog risicoprofiel zich vrijelijk en zonder degelijke controle door het Schengengebied zullen bewegen om spionageactiviteiten uit te voeren'. Hij wil van de Europese Commissie weten welke maatregelen genomen worden 'om het Schengengebied te beschermen tegen dergelijke risicovolle initiatieven van lidstaten'. 

Bronnen: Forbes.hu, X

Pokrovsk blijft zwaartepunt Russische aanvallen

De situatie bij de stad Pokrovsk in de provincie Donetsk vormt een flinke uitdaging voor het Oekraïense leger. De Russen vallen er volop aan. Een derde van alle 122 aanvallen langs de hele frontlijn was gisteren, en niet voor het eerst, bij Pokrovsk. Reden voor president Volodimir Zelenski om aan te dringen op het inzetten van meer troepen in deze omgeving. 'We moeten er alles aan doen om onze posities daar te behouden en de bezetter zoveel mogelijk schade toe te brengen', aldus Zelenski.

De president kreeg gisteren tot tweemaal toe van generaal Oleksandr Sirski te horen hoe de situatie aan het front bij Pokrovsk is. Ook sprak hij met minister Roestem Oemjerov van Defensie over wat het leger nodig heeft van de bondgenoten om de situatie aan het front te verbeteren.

De generale staf maakt melding van 80 Russische luchtaanvallen gisteren, waarbij 117 zogenoemde glijbommen werden gebruikt. De Russen zouden 1.210 manschappen hebben verloren, zowel dode als gewonde soldaten. Ook gingen 45 artilleriesystemen en 24 tanks verloren.

Bron: Oekrajinska Pravda

vrijdag 26 juli 2024

Oekraïne krijg 1,5 miljard aan Russische rente

De Europese Unie maakt vandaag de eerste 1,5 miljard euro winst uit bevroren Russische tegoeden over aan Oekraïne. Het geld kan worden gebruikt voor de aankoop van wapens, wederopbouw en humanitaire hulp. 
Het bevriezen van Russisch geld is een van de sancties van de EU-landen tegen Rusland. Op een samengestelde sanctielijst staan duizenden personen, bedrijven en andere groeperingen die te linken zijn aan het Russische regime. Door de maatregel werden al hun bankrekeningen in Europa geblokkeerd.

Na de Russische inval in Oekraïne op 24 februari 2022 besloot de EU tot het bevriezen van Russische tegoeden. In totaal is er in de VS, Japan, EU en Canada zo'n 260 miljard euro aan tegoeden van de Russische Centrale Bank bevroren. Daarvan staat een recordbedrag van 191 miljard in Brussel, bij Euroclear. Dat is een instelling die bij transacties op de financiële markten als tussenpersoon fungeert.

De EU komt niet aan het geld zelf, maar keert de winst op die tegoeden, zoals rente en opbrengsten uit beleggingen, nu uit aan Oekraïne. Het plan is om zo'n 3 miljard euro per jaar over te maken aan het land. Daarvan is de eerste helft nu dus vrijgegeven.

Er werd al twee jaar gesproken over de bestemming van dit geld. President Volodimir Zelenski van Oekraïne wilde dat alle bevroren tegoeden naar Oekraïne zouden gaan. 'Rusland moet de volle prijs betalen voor zijn agressie', zei Zelensko hierover. In plaats daarvan werd er dus gekozen voor een 'winstuitkering' aan Oekraïne. 90 procent daarvan gaat naar een fonds voor wapens en munitie, 10 procent naar humanitaire hulp en wederopbouw.

Bron: NOS

Russische drone op Roemeens grondgebied

Resten van een Russische drone zijn in een grensdorpje van Roemenië aangetroffen. Dat heeft het Roemeense ministerie van Defensie bekendgemaakt. Eerder werd al duidelijk dat een drone-aanval van Rusland op Oekraïne grotendeels kon worden uitgeschakeld, maar daarbij raakten wel drie drones uit het zicht toen ze de grens met Roemenië zouden zijn overgetrokken, zo stelde de Oekraïense luchtmacht.

Nu blijkt dat van één Russische Geran-drone de resten zijn gevonden langs de Danube-rivier, bij het Roemeense dorpje Plauru. Dat dorpje ligt aan de andere kant van de rivier, tegenover de Oekraïense havenstad Izmail. De zoektocht naar andere fragmenten van drones werd voortgezet, zei het ministerie in een verklaring, eraan toevoegend dat alle locaties waar drones mogelijk zijn gevallen 'zich buiten woonwijken bevonden en er geen infrastructuurelementen werden beschadigd'.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Russische zaakgelastigde op het matje geroepen vanwege de herhaalde schending van het Roemeense luchtruim. De NAVO zegt in een reactie dat voor zover bekend geen sprake is van een 'doelbewuste aanval' op een van de lidstaten.

Bronnen: BNR Nieuwsradio, Oekrajinska Pravda

Schade aan energievoorzieningen twee provincies

In de provincies Zjitomir en Tsjernihiv hebben afgelopen nacht energiefaciliteiten van het staatsbedrijf Oekrenergo schade opgelopen bij Russische aanvallen met een Iskander-M ballistische raket en 22 Shahed aanvalsdrones. Er was sprake van stroomuitval in delen van de provincie Zjitomir, maar de meeste huishoudens hebben inmiddels weer elektriciteit. 

Van de 22 drones werden er 20 voortijdig uit de lucht geschoten. Ze waren niet alleen gericht op doelen in Zjitomir en Tsjernhiv, maar ook waren de drones op weg naar doelen in de provincies Soemi en Cherson. In de stad Nizhin in de provincie Tsjernihiv werd een studentenflat beschadigd door een Russische drone. Daarbij raakte iemand gewond. 

Bron: Oekrajinska Pravda

donderdag 25 juli 2024

Oekraïne wil collaborateurs ruilen met Rusland

De Oekraïense inlichtingendiensten hebben vandaag een plan gepresenteerd om door Rusland gevangen genomen burgers te ruilen voor reeds veroordeelde collaborateurs. Het plan is ontwikkeld in samenwerking met het coördinatiecentrum voor de behandeling van 
krijgsgevangenen, de staatsveiligheidsdienst SBOe en de nationale ombudsman. 

Voor de ruil komen Russische spionnen, verraders en mensen die heulen met de vijand en daarvoor inmiddels een lange gevangenisstraf ondergaan in aanmerking, aldus woordvoerder Andrii Joesov. 'We hebben het over mensen die Oekraïne, de Oekraïense grondwet en de Europese democratische waarden niet als de hunne beschouwen, maar Rusland als hun land zien en daar naartoe willen.' 

Er lopen meer dan 7.400 strafrechtelijke onderzoeken naar mensen die worden verdacht van samenwerking met de vijand. Ruim 1.000 collaborateurs en verraders zijn al tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. De helft van hen is bereid om mee te doen aan de ruil. 'Wat is belangrijker: een verrader zijn terechte straf laten ondergaan of onze eigen mensen vrij zien te krijgen? Wij kiezen voor onze mensen', aldus Joesov. 

Er wordt gehoopt dat ook nog niet opgepakte collaborateurs er voor kiezen om naar Rusland te vertrekken. Zij kunnen zich voor de gevangenenruil melden en 'onder bepaalde voorwaarden' meedoen. 
Er zijn tot nu toe 3.405 Oekraïners, waarvan 161 burgers, via een ruil uit Russische gevangenschap bevrijd. Hoeveel mensen nog gevangen zitten in Rusland of de door Rusland bezette gebieden is niet bekend. De nationale ombudsman Dmitro Loebinets zei eind juni dat alleen al meer dan 14.000 burgers gevangen zitten. 

Bron: The Kyiv Independent

Politie pakt 18-jarige op voor moord op Irina Farion

De politie heeft een 18-jarige inwoner van de stad Dnipro opgepakt vanwege de moordaanslag op professor Irina Farion. Hij zou tenminste drie appartementen in Lviv hebben gehuurd om van daaruit de moordaanslag voor te bereiden. Afgelopen vrijdag kwam hij met de trein naar Lviv en zo vertrok hij ook weer naar Dnipro. De politie en de openbare aanklager gaan er vanuit dat de 18-jarige in opdracht heeft gehandeld.

De verdachte zou in mei al zijn begonnen met het observeren van de woning van Farion die namens de nationalistische partij Svoboda in het parlement heeft gezeten en fel van leer trok tegen Oekraïense soldaten die zich nog altijd bedienen van de Russische taal. 

Op Russische Telegramkanalen verschenen gisteravond laat beelden van de moordaanslag die gepleegd zou zijn door de 'Oekraïense Autonome Revolutionaire Racisten'. Deze onbekende groep eist de aanslag ook op. Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de herkomst van de video. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Toegezegde Leopard-2 tanks snel naar Oekraïne

De veertien Leopard 2A4-tanks die Nederland en Denemarken voor Oekraïne hebben gekocht, gaan deze zomer naar het door oorlog geteisterde land. De gevechtstanks zijn de afgelopen maanden opgeknapt en getest. Dat meldt minister Ruben Brekelmans vandaag. Nederland kocht vorig jaar samen met Denemarken veertien Leopard 2A4-tanks. 

Het ging om al gebruikte exemplaren die door de Duitse firma Rheinmetall zijn gereviseerd. Oekraïne kan de tanks inzetten in de strijd tegen de Russische agressor. Gisteren en vandaag ondergaan de laatste twee Leopard 2’s hun verificatietesten als onderdeel van de oplevering. De eerste twaalf tanks zijn reeds opgeleverd voor verzending. Alle veertien tanks worden tegelijkertijd geleverd voor het einde van de zomer.

Minister Brekelmans: 'Oekraïne heeft dringend meer militaire steun nodig, gezien de zware gevechten op het slagveld. Deze tanks kunnen een belangrijke rol spelen voor het Oekraïense leger om zich te verdedigen tegen de Russische troepen. Nederland blijft samen met bondgenoten en partners Oekraïne onverminderd steunen, zo lang als dat nodig is. Dat is cruciaal om Oekraïne te beschermen en de agressie van Poetin op afstand te houden.'

De Leopard 2A4 kan bijdragen aan het krijgen van een overwicht op het slagveld voor Oekraïne. De tanks beschikken over grote vuurkracht, bieden goede bescherming voor de bemanning en zijn snel.
Nederland maakt deel uit van de internationale tankcoalitie die Oekraïne voorziet van moderne gevechtstanks. In dit kader worden ook al Leopard 1-tanks geleverd. Bij dat project zijn Denemarken en Duitsland betrokken.

Bron: Defensie.nl

'Russen gaan over pakweg maand in verdediging'

De Oekraïense generaal Oleksandr Pivnenko, commandant van de Nationale Garde, verwacht dat de Russische troepen binnen hooguit anderhalve maand genoodzaakt zijn om van aanvallen over te gaan op verdedigen langs de hele frontlijn. Pivnenko zegt dit in een interview met het nieuwsagentschap Ukrinform.

Hij noemt de huidige situatie lastig. 'Maar tegelijkertijd zijn de mogelijkheden van de vijand om aan te vallen niet eindeloos, en ze blijven te maken krijgen met hoge verliezen. Dat zal ze uiteindelijk dwingen om defensieve posities in te nemen. Intussen moeten wij onze troepen daar op voorbereiden.' 

Daarbij is het vooral van belang om te zoeken naar de zwakke plekken in de Russische verdediging en sterke plekken uit de weg te gaan. 'We moeten ons aanpassen, nieuwe doelen stellen. Als iets niet werkt, probeer dan een andere aanpak. Maar je kunt niet alles drastisch veranderen. Er is tijd voor nodig, vooral als we onze systemen willen veranderen.'

Pivnenko zegt er alle vertrouwen in te hebben dat Oekraïne stand blijft houden tegenover de Russische overmacht aan mankracht. 'Maar we moeten ons blijven ontwikkelen. Als we de vijand voortdurend een stap vooruit zijn en ons oog gericht op de toekomst houden, dan komt het goed. Wat het belangrijkst voor ons is, dat we meer opleidingscentra ontwikkelen, dat we wapens en militair materieel aanschaffen, meer drones, pantserwagens, luchtverdediging, MANPADS en munitie krijgen.'

Bronnen: Ukrinform, Oekrajinska Pravda

woensdag 24 juli 2024

Angstige Russen beveiligen hun Krimbrug verder

Rusland bouwt versterkingen bij de Krimbrug om Oekraïense aanvallen af te slaan. Dat meldt de nieuwssite Krym.Realii. Er is een drijvende kraan gesignaleerd en volgens ooggetuigen zijn er ook meer schepen tot zinken gebracht om de brug tegen zeedrones te beveiligen.

Eind juni was al bekend geworden dat Rusland een tweede verdedigingslinie had gemaakt met in totaal 21 schepen. Ook zijn er zeeweringen aangebracht bij de fundering van de brugpijlers. Er zijn al twee succesvolle Oekraïense aanvallen geweest op de brug die het Russische vasteland verbindt met de Krim. Het is zeker dat er op een dag een nieuwe aanval op de brug komt, als Oekraïne de tijd daarvoor rijp acht.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Krim.Realii

Buurlanden boos om stop op Rusissche olie

Hongarije blokkeert het geld dat lidstaten uit de Europese Unie terugkrijgen omdat ze militaire steun hebben gegeven aan Oekraïne. Dat zal het land volhouden zolang Oekraïne Russische olie van Lukoil niet doorvoert via een pijpleiding over Oekraïens grondgebied naar Hongarije, zegt de Hongaarse buitenlandminister Péter Szijjártó.

De olie uit Rusland moet niet alleen naar Hongarije, maar ook naar Slowakije gaan. Beide landen meldden eerder deze maand dat ze geen olie meer van Lukoil ontvingen via de pijpleiding die Oekraïens grondgebied doorkruist. Oekraïne heeft het oliebedrijf namelijk een ban opgelegd. Oekraïne stelt dat het alleen olie van Lukoil tegenhoudt, maar dat olie van andere leveranciers nog wel door de pijpleiding stroomt.

Als reactie op de situatie heeft het Hongaarse ministerie van Energie een werkgroep in het leven geroepen die de situatie bekijkt en de 'tot nu toe genomen stappen en eventuele volgende stappen zal evalueren'. Toch is een volgende stap al gezet door buitenlandminister Szijjártó. Hij zegt dat 'zolang Oekraïne deze kwestie niet oplost, iedereen de betalingen ter compensatie van wapenoverdrachten kan vergeten'. In totaal gaat het om een bedrag van 6,5 miljard euro.

De Slowaakse president Peter Pellegrini zegt dat 'we tot een reactie gedwongen worden' als Oekraïne niet terugkomt op het besluit. Hij voegt daar aan toe dat Slowakije 'dit niet verdiend heeft'. Minister van Defensie Robert Kalinak meent dat Oekraïne 'veel risico neemt'. 

De oliepijplijn die Rusland verbindt met de voormalige Sovjetlanden in Oost-Europa is blijven functioneren in de tijd van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zelfs toen de EU zich ontdeed van de meeste andere bronnen van Russische energielevering. Met name Hongarije is sterk afhankelijk gebleven van Russische olie en zegt dat het zonder deze olie zijn raffinaderijen niet kan bevoorraden. Hongarije heeft de hoop gelegd op de EU om te bemiddelen in de situatie.

Bronnen: BNR Nieuwradio, Oekrajinska Pravda

dinsdag 23 juli 2024

Opnieuw Russische veerboot uitgeschakeld

De Oekraïense marine heeft vandaag flinke schade toegebracht aan een veerboot in de haven van Kavkaz, op enkele kilometers van de Krimbrug. De veerboot werd gebruikt voor het vervoer van treinwagons, vrachtwagens en containers voor militaire doeleinden. Volgens de gouverneur van de Russische provincie Krasnodar is bij de aanval een dode gevallen en waren er meerdere gewonden. Er zou ook brand zijn uitgebroken.

Het vrachtschip Slavjanin was de derde en laatste roll on-roll off veerboot voor treinverkeer vanaf het Russische vasteland naar de Krim. Begin juni werden twee van zulke veerboten in de haven van Kertsj door Oekraïne uitgeschakeld. Vorige maand werd daarom de treinbrug over de Straat van Kertsj naar de Krim weer in gebruik genomen, ondanks het grote risico dat ook deze brug doelwit kan worden van een Oekraïense aanval.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto haven Kavkaz: generale staf Oekraïne/Facebook

Meer Oekraïners willen grond ruilen voor vrede

Het aantal Oekraïners dat bereid is om grondgebied aan Rusland af te staan in ruil voor vrede is groeiende, maar nog altijd wil de overgrote meerderheid er niet aan. In mei vorig jaar vond 19 procent dit een goede ruil, in februari van dit jaar was dat 25 procent en nu gaat het om 32 procent. Nog altijd niet meer dan ruwweg een op de drie dus, zoals blijkt uit een opiniepeiling van het bureau KIIS. 

Driekwart van de ondervraagden vindt dat Oekraïne er vervolgens alles aan moet doen om zich af te sluiten van het buurland. Daarbij is er geen verschil tussen voor- en tegenstanders van het afstaan van grondgebied voor vrede. De grens met Rusland moet dicht en Russen moeten een visum aanvragen als ze toch Oekraïne in willen. 

Bijna de helft (46 procent) meent dat Rusland er op uit is om Oekraïne van de kaart te vegen, ook door genocide te plegen. Die overtuiging leeft het meest bij de mensen die geen grond voor vrede willen ruilen. Van hen is 68 procent de mening toegedaan dat Rusland opnieuw een vazalstaat van Oekraïne wil maken. 

Slechts 5 procent van de deelnemers aan de peiling gelooft het Russische verzinsel dat de 'speciale militaire operatie' van de Russen bedoeld is om Oekraïne te ontdoen van 'nazi's'. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Patiëntjes ziekenhuis Ohmadit naar Nederland

Vier ernstig zieke p
atiënten van het twee weken geleden door een Russische raket zwaarbeschadigde kinderziekenhuis Ohmadit in Kyiv arriveren vandaag in het Prinses Maxima Centrum in Utrecht. 'We vonden het - net als iedereen - afschuwelijk toen we van de raketaanval hoorden, maar we wisten ook meteen dat we in actie moesten komen. Want juist bij de behandeling van kinderkanker is continuïteit zo belangrijk: er mogen geen grote gaten vallen', vertelt Rob Pieters, kinderoncoloog van het Prinses Maxima Centrum. 

Diezelfde avond - maandag 8 juli - had het Nederlandse kinderkankercentrum overleg met andere gespecialiseerde ziekenhuizen in Europa, Amerika en Canada.
Van alle kanten werd hulp aangeboden aan het getroffen Ohmadit-ziekenhuis, maar het duurde even voor ook echt gebruik werd gemaakt van die hulp: door de raketinslag was het namelijk lastig om bij de informatie uit de patiëntendossiers te kunnen. 

Dit is niet de eerste keer dat Oekraïense kinderen met kanker naar Utrecht komen voor een gespecialiseerde behandeling. Al vanaf het begin van de oorlog, in 2022, vangt het Prinses Maxima Centrum jonge patiënten uit Oekraïne op. Dat zijn er inmiddels meer dan 120. Sommige kinderen zijn inmiddels klaar met hun behandeling. Een aantal van hen zijn ook weer terug naar Oekraïne. Ook zijn nu zes Oekraïense patiënten die naar Nederland kwamen overleden.

Kinderoncoloog Pieters: 'Het Prinses Maxima Centrum is het grootste kinderkankercentrum van Europa. Oekraïne is een groot land, met veel kinderen en dus ook veel kinderen met kanker. Dan spreekt het voor ons voor zich dat we doen wat we kunnen. Wen we hen met dezelfde aandacht behandelen als alle andere kinderen bij ons.'

In die beginperiode van de oorlog werd de samenwerking met andere kinderkankercentra opgezet, onder de naam Safer Ukraine. Via die samenwerking zullen de komende tijd waarschijnlijk nog meer Oekraïense kinderen naar het buitenland gebracht worden. 

Het gaat om een groep van 135 kinderen die nu niet in het Ohmatdyt-ziekenhuis behandeld kunnen worden. De meesten worden opgevangen in andere ziekenhuizen in Oekraïne, maar mogelijk komen er dus ook nog meer patiënten dan de vier die vandaag aankomen naar Nederland. Twee kinderen zouden eigenlijk vandaag ook al naar Nederland komen, maar moeten eerst aansterken voor ze de reis aan kunnen.

Bron: RTL Nieuws

Moordenaar Farion observeerde haar maand lang

De moordenaar van Irina Farion heeft volgens de politie minstens een maand lang zijn slachtoffer geobserveerd. Ook wordt er van uitgegaan dat hij niet alleen handelde, maar het is onduidelijk waar die veronderstelling op gebaseerd is. Dat meldt de publieke omroep Suspilne op basis van bronnen bij de politie en het Openbaar Ministerie. Die zeggen ook dat sprake lijkt te zijn van een huurmoordenaar.

De taalkundige, voormalig parlementslid van de nationalistische partij Svoboda, werd afgelopen vrijdagmiddag bij haar woning aan de Masarikstraat in Lviv opgewacht door de man. Hij schoot op Farion toen ze de woning uit kwam. Ze overleed later in een ziekenhuis Volgens getuigen was het een doelbewuste actie. Er hangen wel bewakingscamera's, maar die werkten vanwege stroomuitval niet op het moment van de aanslag.

Er zijn wel andere beelden van de vermeende dader. Die dateren van donderdag 11 juli. Hij kwam dagelijks naar Farion's huis, behalve in de weekends. De man droeg steeds dezelfde kleding. Ook had hij een kleine tas bij zich, mogelijk met een wapen. Maar hij kwam ook wel eens zonder tas. 

Bron: Suspilne, foto: Nationale Politie

    Oekraïne bereikt alsnog akkoord met schuldeisers

    Oekraïne heeft een overeenkomst weten te bereiken met schuldeisers en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarmee de dreiging van een bankroet is afgewend. Na de Russische invasie in 2022 kreeg Oekraïne twee jaar uitstel van de buitenlandse kopers van Eurobonds, een termijn die deze maand zou aflopen. Er is langdurig onderhandeld over een akkoord, waarbij Oekraïne inzette op een verlaging van de schuldenlast met 60 procent, terwijl de schuldeisers niet verder wilden gaan dan 22 procent.

    De nu gesloten overeenkomst houdt in dat Oekraïne in de komende drie jaar 11,4 miljard dollar (10,5 miljard euro) minder aan rente en aflossingen betaalt. Daarmee wordt niet alleen een staatsbankroet voorkomen, maar komt er ook meer geld vrij voor de landsverdediging, het herstellen van de energievoorziening en andere oorlogsschade. 

    Overigens gingen financieel experts er al vanuit dat op de schuldeisers het niet op een staatsbankroet aan zouden laten komen. Opnieuw uitstel van betaling lag meer voor de hand. Het Oekraïense parlement speelde daar al op in door de betalingen aan buitenlandse schuldeisers op te schorten tot 1 oktober van dit jaar.

    Bronnen: Oekrajinska Pravda, The Economist

      maandag 22 juli 2024

      Klitsjko: Zelenski kan vredesreferendum houden

      Burgemeester Vitali Klitsjko van Kyiv zegt in een vraaggesprek met de Italiaanse krant Corriere della Sera dat president Volodimir Zelenski mogelijk een referendum gaat houden over vrede met Rusland met verlies van grondgebied als Donald Trump opnieuw president wordt. De invloedrijke politicus verwacht dat Zelenski ‘niet in zijn eentje pijnlijke en belangrijke overeenkomsten gaat sluiten’ en dan waarschijnlijk ‘zijn toevlucht zal nemen tot een referendum’. 

      Klitsjko is echter niet bang voor een Republikeinse regering-Trump, want volgens hem zijn de Republikeinen altijd anti-Russisch geweest. De Amerikanen hebben ook na de verkiezingen in november geen enkele reden om Rusland in de kaart te spelen. Iedereen in Washington weet volgens de burgemeester ‘heel goed dat de Russische dictatuur een gevaar vormt voor de Westerse democratiesche samenlevingen’.
       
      ‘We moeten de oorlog winnen, maar de situatie wordt wel steeds ingewikkelder’, aldus Klitsjko. Alles hangt volgens hem af van wat voor hulp er van de bondgenoten komt. Het wordt volgens hem ‘een nachtmerrie als we nog twee jaar door moeten vechten’.
       
      Klitsjko meent dat Zelenski ook een regering van nationale eenheid zou kunnen vormen, zoals in Israël na de aanvallen van Hamas in oktober. Volgens Klitsjko is ‘alle macht nu in het kantoor van de president gecentraliseerd en heeft het parlement elke relevatie verloren’. Hij zei eerder dat het in Oekraïne ‘naar autoritarisme rook’. Maar Klitsjko is er ‘niet zeker van dat Zelenski echt bereid is afstand te doen van de gecentraliseerde macht in zijn handen, die sinds de invasie door Rusland met de staat van beleg wordt gegarandeerd’.
       
      Zelenski en Klitsjko zijn politieke rivalen. Voordat Zelenski zich kandidaat stelde voor het presidentschap was de eerder als bokser zeere succesvolle Klitsjko de populairste politicus van het land. Zelenski stelde voorafgaand aan de Russische invasie meerdere pogingen in het werk om Klitsjko af te zetten als burgemeester van de hoofdstad.
      Bron: AD

      zondag 21 juli 2024

      Al meer dan 2,8 miljoen burgers geëvacueerd

      In opdracht van de militaire besturen heeft de Staatsnooddienst in samenwerking met de Nationale Politie sinds het begin van de Russische invasie in februari 2022 al meer dan 2,8 miljoen Oekraïense burgers weten te evacueren uit oorlogsgebied. Volgens algemeen directeur Andrii Danik van de Staatsnooddienst ging het om meer dan 670.000 kinderen en 102.000 mensen met een beperking. 

      Danik geeft aan dat het niet altijd eenvoudig is om mensen te bewegen om weg te gaan uit hun vertrouwde omgeving omdat het te gevaarlijk voor ze is geworden. 'De overheid heeft de verplichting om burgers te beschermen, maar uiteindelijk beslist die burger zelf om weg te gaan of te blijven. 

      Met name inwoners van de provincie Donetsk hebben het moeilijk. 'Zeker als het mensen betreft die al meerdere keren zijn geëvacueerd. Ze moeten dan kiezen tussen leven in een vrij en onafhankelijk Oekraïne of leven in door Rusland bezet gebied', aldus Danik. In deze al sinds begin 2014 door oorlog geteisterde provincie heeft de Staatsnooddienst een speciaal evaluatieteam met de naam Phoenix, dat samenwerkt met de Witte Engelen, een speciale eenheid van de politie.

      In het interview met het persagentschap Interfax kondigt Danik aan dat er meer mensen worden opgeleid voor de reddingsteams, de brandweer en de explosieven opruimingsdiensten. Administratief personeel wordt daarvoor opgeleid. 'We zijn in oorlog, en dus is dit een logische stap.' 

      Bron: Interfax

      Zelenski: 20.000 Russen gedood in Charkiv

      Het recente offensief in de provincie Charkiv heeft al aan circa 20.000 Russische soldaten het leven gekost. Dat zegt de Oekraïense president Volodimir Zelenski in een interview met de BBC. Hij noemt het offensief een mislukking, aanzien de Russen niet verder kwamen dan 10 kilometer van de grens. 'Daar hebben we hun opmars kunnen stoppen. En als we eenmaal onze reservetroepen kunnen inzetten, dan pakken we het verloren gegane terrein zeker terug.'

      Met een verhouding van drie gewonden tegenover een dode is het Russische leger dus in negen weken tijd 60.000 soldaten verloren. Deze verliescijfers tonen volgens Zelenski wel aan dat de Russische leiding niets geeft om mensenlevens. 'Ze laten ze gewoon achter op het slagveld.' Tegenover elke gesneuvelde Oekraïense soldaat staan zes tot acht gewonden, dat is wat Zelenski wel kwijt wil. 

      De Oekraïense verliescijfers zijn namelijk nog altijd staatsgeheim. Uiteraard kent de president ze. 'Ik weet van dag tot dag hoeveel van onze mensen we verliezen. De aantallen worden niet kleiner. Dit is niet alleen pijnlijk voor me, maar ook belangrijk in mijn besluitvorming.' 

      Bron: Oekrajinska Pravda, foto: website president

      Boris Johnson ziet Trump als redder van Oekraïne

      De voormalige Britse premier Boris Johnson vindt het geen grootspraak van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump dat hij de oorlog in Oekraïne kan beëindigen. 'Ik geloof werkelijk dat hij dit kan bewerkstelligen, op voorwaarden die ook voor Oekraïne en het Westen acceptabel zijn. Ik kan niet voorspellen wat hij precies gaat doen als hij wordt gekozen. Maar dat hij ertoe in staat is, staat voor mij vast', schrijft Johnson in een artikel in de Britse krant Daily Mail. 

      Hij gaat er vanuit dat Trump gaat doen wat hem het beste ligt door zich niets aan te trekken van Russische dreigementen met een kernaanval, door te stoppen met het vertragen van de militaire steun zoals nu gebeurt, en door Oekraïne meer vrijheden te geven bij het gebruik van door de Verenigde Staten geleverde wapens op Russisch grondgebied. Vervolgens, als Rusland in de hoek is gedreven, zal hij volgens Johnson met een aanbod komen.

      Boris Johnson heeft zich als premier van meet af aan sterk gemaakt voor de steun aan Oekraïne. Hij was ook de eerste buitenlandse leider die het na het begin van de Russische invasie aandurfde om naar Kyiv af te reizen. Voor Johnson staat het als een paal boven water dat Vladimir Poetin zijn troepen op z'n minst moet terugtrekken tot wat op 23 februari 2022 de grens met Rusland was. 

      Om een eind te maken aan de dreiging van een nieuwe invasie en de daarmee gepaard gaande onzekerheid moet erkend worden dat Oekraïne een onafhankelijk land is dat zelf mag zijn toekomst mag bepalen, ook waar het het lidmaatschap van de Europese Unie en de NAVO betreft. Oekraïne moet ook zo snel mogelijk door beide bondgenootschappen worden opgenomen.

      Johnson betoogt in zijn artikel in de Daily Mail ook dat Oekraïne meer dan een miljoen inwoners heeft die weten hoe ze met wapens, ook met die van de NAVO, om moeten gaan. Ze vormen daarmee het meest effectieve anti-Rusland leger ter wereld Als de oorlog eenmaal over is, dan zou het Oekraïense leger volgens Johnson een deel van de 70.000 Amerikaanse militairen kunnen vervangen die nu nog in Europa gestationeerd zijn. Daarmee kan Trump veel geld besparen en de Europeanen dwingen om meer verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen defensie, zoals hij dat graag wil.

      Voor de Russische president Vladimir Poetin betekent dit volgens de voormalige Britse premier dat hij kan zeggen dat zijn 'speciale militaire operatie' een succes was en dat de 'denazificatie' van Oekraïne is gerealiseerd. In de Oekraïense wetgeving zouden maatregelen opgenomen kunnen worden om Russisch sprekende Oekraïners te beschermen. 

      'Al met al, met Trump opnieuw in het Witte Huis, is er een echte kans op nieuwe toenadering tot Rusland, en met Poetin, een terugkeer naar de tijd dat Rusland een gerespecteerde gesprekspartner was in de G8 en zelfs met de NAVO', aldus Johnson. Daarbij is het wel nodig dat Trump duidelijk maakt dat de internationale grenzen gerespecteerd moeten worden en dat het Sovjet-imperium niet weer met geweld kan worden opgebouwd. 

      'Ik denk ook niet dat Poetin het had aangedurfd om Oekraïne binnen te vallen als Trump in het Witte Huis had gezeten. Tenslotte was het Trump, en niet Obama of Biden, die de Oekraïners de Javelin anti-tankwapens gaf die zo bepalend zijn geweest in de Slag om Kyiv in 2022.'

      Bron: Oekrajinska Pravda, foto: The Conversation

      Energievoorziening Soemi geraakt door raketten

      De energievoorziening in Shostka in de provincie Soemi is vanmorgen met Iskander-M raketten aangevallen. Het is nog onduidelijk hoe groot de schade is en of er slachtoffers zijn. Rusland vuurde drie Iskander-M ballistische raketten, twee Ch-59 geleide raketten en 39 Shahed aanvalsdrones af op doelen in tien Oekraïense provincies, zowel in het noorden van het land als in het oosten en zuiden.

      De twee Ch-59 raketten bereikten hun doel niet omdat ze met elektronische middelen onschadelijk werden gemaakt door de Oekraïense luchtafweer. In Bashtanka in de provincie Mikolajiv raakten twee mensen gewond door brokstukken. Er ontstond brand in een opslagplaats bij een agrarisch bedrijf.

      Van de 39 drones werden er 35 uit de lucht geschoten. Dat richtte wel schade aan op de grond door brokstukken, maar die bleef beperkt tot kapotte ramen en auto's. Ook ontstond brand op grasland. 

      Bronnen: Oekrajinska Pravda, Ukrinform