ACHTERGROND

dinsdag 23 juli 2024

Patiëntjes ziekenhuis Ohmadit naar Nederland

Vier ernstig zieke p
atiënten van het twee weken geleden door een Russische raket zwaarbeschadigde kinderziekenhuis Ohmadit in Kyiv arriveren vandaag in het Prinses Maxima Centrum in Utrecht. 'We vonden het - net als iedereen - afschuwelijk toen we van de raketaanval hoorden, maar we wisten ook meteen dat we in actie moesten komen. Want juist bij de behandeling van kinderkanker is continuïteit zo belangrijk: er mogen geen grote gaten vallen', vertelt Rob Pieters, kinderoncoloog van het Prinses Maxima Centrum. 

Diezelfde avond - maandag 8 juli - had het Nederlandse kinderkankercentrum overleg met andere gespecialiseerde ziekenhuizen in Europa, Amerika en Canada.
Van alle kanten werd hulp aangeboden aan het getroffen Ohmadit-ziekenhuis, maar het duurde even voor ook echt gebruik werd gemaakt van die hulp: door de raketinslag was het namelijk lastig om bij de informatie uit de patiëntendossiers te kunnen. 

Dit is niet de eerste keer dat Oekraïense kinderen met kanker naar Utrecht komen voor een gespecialiseerde behandeling. Al vanaf het begin van de oorlog, in 2022, vangt het Prinses Maxima Centrum jonge patiënten uit Oekraïne op. Dat zijn er inmiddels meer dan 120. Sommige kinderen zijn inmiddels klaar met hun behandeling. Een aantal van hen zijn ook weer terug naar Oekraïne. Ook zijn nu zes Oekraïense patiënten die naar Nederland kwamen overleden.

Kinderoncoloog Pieters: 'Het Prinses Maxima Centrum is het grootste kinderkankercentrum van Europa. Oekraïne is een groot land, met veel kinderen en dus ook veel kinderen met kanker. Dan spreekt het voor ons voor zich dat we doen wat we kunnen. Wen we hen met dezelfde aandacht behandelen als alle andere kinderen bij ons.'

In die beginperiode van de oorlog werd de samenwerking met andere kinderkankercentra opgezet, onder de naam Safer Ukraine. Via die samenwerking zullen de komende tijd waarschijnlijk nog meer Oekraïense kinderen naar het buitenland gebracht worden. 

Het gaat om een groep van 135 kinderen die nu niet in het Ohmatdyt-ziekenhuis behandeld kunnen worden. De meesten worden opgevangen in andere ziekenhuizen in Oekraïne, maar mogelijk komen er dus ook nog meer patiënten dan de vier die vandaag aankomen naar Nederland. Twee kinderen zouden eigenlijk vandaag ook al naar Nederland komen, maar moeten eerst aansterken voor ze de reis aan kunnen.

Bron: RTL Nieuws

Geen opmerkingen:

Een reactie posten