ACHTERGROND

dinsdag 23 juli 2024

Meer Oekraïners willen grond ruilen voor vrede

Het aantal Oekraïners dat bereid is om grondgebied aan Rusland af te staan in ruil voor vrede is groeiende, maar nog altijd wil de overgrote meerderheid er niet aan. In mei vorig jaar vond 19 procent dit een goede ruil, in februari van dit jaar was dat 25 procent en nu gaat het om 32 procent. Nog altijd niet meer dan ruwweg een op de drie dus, zoals blijkt uit een opiniepeiling van het bureau KIIS. 

Driekwart van de ondervraagden vindt dat Oekraïne er vervolgens alles aan moet doen om zich af te sluiten van het buurland. Daarbij is er geen verschil tussen voor- en tegenstanders van het afstaan van grondgebied voor vrede. De grens met Rusland moet dicht en Russen moeten een visum aanvragen als ze toch Oekraïne in willen. 

Bijna de helft (46 procent) meent dat Rusland er op uit is om Oekraïne van de kaart te vegen, ook door genocide te plegen. Die overtuiging leeft het meest bij de mensen die geen grond voor vrede willen ruilen. Van hen is 68 procent de mening toegedaan dat Rusland opnieuw een vazalstaat van Oekraïne wil maken. 

Slechts 5 procent van de deelnemers aan de peiling gelooft het Russische verzinsel dat de 'speciale militaire operatie' van de Russen bedoeld is om Oekraïne te ontdoen van 'nazi's'. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten