ACHTERGROND

vrijdag 26 juli 2024

Russische drone op Roemeens grondgebied

Resten van een Russische drone zijn in een grensdorpje van Roemenië aangetroffen. Dat heeft het Roemeense ministerie van Defensie bekendgemaakt. Eerder werd al duidelijk dat een drone-aanval van Rusland op Oekraïne grotendeels kon worden uitgeschakeld, maar daarbij raakten wel drie drones uit het zicht toen ze de grens met Roemenië zouden zijn overgetrokken, zo stelde de Oekraïense luchtmacht.

Nu blijkt dat van één Russische Geran-drone de resten zijn gevonden langs de Danube-rivier, bij het Roemeense dorpje Plauru. Dat dorpje ligt aan de andere kant van de rivier, tegenover de Oekraïense havenstad Izmail. De zoektocht naar andere fragmenten van drones werd voortgezet, zei het ministerie in een verklaring, eraan toevoegend dat alle locaties waar drones mogelijk zijn gevallen 'zich buiten woonwijken bevonden en er geen infrastructuurelementen werden beschadigd'.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Russische zaakgelastigde op het matje geroepen vanwege de herhaalde schending van het Roemeense luchtruim. De NAVO zegt in een reactie dat voor zover bekend geen sprake is van een 'doelbewuste aanval' op een van de lidstaten.

Bronnen: BNR Nieuwsradio, Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten