ACHTERGROND

maandag 22 januari 2018

Peiling: oorlog grootste zorg van jongeren Oekraïne

Veel Oekraïense jongeren vinden dat het Westen neer
moet doen om de oorlog in de Donbas te stoppen.
Niet in het minst omdat ze er zelf of dat mensen die ze kennen er mee te maken hebben is het oorlogsconflict in het oosten van het land is één van de vijf belangrijkste onderwerpen waarover de Oekraïense jongeren zich zorgen maken. Volgens 65 procent van hen is Oekraïne in oorlog met Rusland. Dat blijkt uit de recente opiniepeiling Jeugd van Oekraïne van het New Europe Center en de Friedrich-Ebert-Stiftung, uitgevoerd door het onderzoeksbureau GfK. Van de ondervraagde jongeren maakt 63 procent zich zorgen om de Oekraïense economie (63 procent) en de verslechterde leefomstandigheden (60 procent). De werkloosheid baart 52 procent zorgen, terwijl 51 procent bezorgd is om de corruptie en de onmacht van de autoriteiten.

De Oekraïense jongeren staan vrijwel allemaal achter de economische sancties. Slechts 3 procent van hen vindt dat die sancties tegen Rusland er nooit hadden mogen komen, terwijl 2 procent vindt dat de sancties zo snel mogelijk opgeheven moeten worden. Eén op de tien (12 procent) vindt dat de sancties van tafel kunnen als Rusland de in Minsk gemaakte afspraken eindelijk nakomt. Vrijwel dezelfde uitkomst (11 procent) is er op de vraag of de sancties weg kunnen als de Russische president Vladimir Poetin aftreedt.

Tegelijkertijd vindt 7 procent dat de sancties moeten blijven tot het moment waarop Rusland de geannexeerde Krim teruggeeft. De meeste jongeren (61 procent) vinden dat dat Rusland verantwoordelijk is voor de oorlog in de Donbas, terwijl 5 procent de schuld bij Oekraïne legt. Iets meer dan de helft (56 procent) vindt dat het conflict met Rusland alleen tot een einde komt als dat land de Krim teruggeeft en het Russische leger zich terugtrekt uit de Donbas.

Het is niet verrassend dat 62 procent van de jongeren geen goed woord over heeft voor de pro-Russische separatisten. Slechts 8 procent van de ondervraagden vindt dat Rusland genoeg doet om het conflict met Oekraïne te beëindigen, terwijl 58 procent de opstelling van Rusland afkeurt. Tegelijkertijd vindt ook maar 15 procent dat het Westen voldoende doet om het oorlogsconflict op te lossen en 38 procent staat hierom erg kritisch tegenover het Westen.

Slechts 13 procent van de ondervraagde jongeren vindt het ineenstorten van de Sovjet-Unie een slechte zaak, terwijl 34 procent daar juist blij om is en 19 procent er blanco tegenover staat. Ruim de helft van de ondervraagden in het oosten van het land (58 procent) kon of wilde geen antwoord geven op de vraag wie verantwoordelijk is voor het oorlogsconflict in de Donbas. Van de jongeren die wel reageerden, gaf 22 procent de schuld aan Rusland en 13 procent vond dat Oekraïne daarvoor verantwoordelijk is.

Op de stelling dat de gewone Oekraïner geen schuld treft, maar dat de politici verantwoordelijk zijn voor de oorlog werd in het oosten en westen uiteenlopend gereageerd. De stelling wordt in het westen onderschreven door 41 procent en in Kyiv door 84 procent. In het oosten door 45 procent, het midden van het land door 52 procent, 59 procent in het zuiden en 62 procent in het noorden.

Bron: Unian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten