ACHTERGROND

dinsdag 23 januari 2018

Hoger beroep van Saakasjvili eindigt in tumult

Micheil Saakasjvili met z'n nu ongeldige Oekraïense paspoort.
Het hoger beroep van Micheil Saakasjvili tegen de afwijzing van zijn verzoek om politiek asiel is gisteren in tumult geëindigd. De rechtbank in Kyiv puilde uit van de aanhangers van de voormalige Georgische president van wie afgelopen zomer na een conflict met president Petro Porosjenko het Oekraïense staatsburgerschap werd afgenomen. Toen Saakasjvili's nogal rumoerige aanhangers het Oekraïense volkslied aanhieven, bleven de rechters demonstratief zitten.

Daarmee was de toon wel gezet. Dat bleek ook toen de rechters te kennen gaven dat zij niet bereid zijn om zich uit te spreken over de rechtmatigheid van het besluit van de Migratiedienst om de stateloze Saakasjvili geen politiek asiel te verlenen. ''Dat doen ze in opdracht van Porosjenko'', constateerde Saakasjvili meteen.

Het is onduidelijk hoe het verder gaat met dit hoger beroep, aldus advocaat Pavlo Bogomazov. Wordt de zaak doorverwezen naar het Hooggerechtshof, of moeten er één of meer nieuwe rechters worden aangesteld en dient de zaak alsnog bij de administratieve rechtbank in de hoofdstad?

De vrees bestaat intussen dat deze twijfelachtige gang van zaken de weg opent naar een snelle uitzetting van Saakasjvili, mogelijk naar Georgië waar hem een gevangenisstraf van drie jaar wacht en nog eens drie rechtszaken wegens ernstig machtsmisbruik in de tijd dat Saakasjvili president was. Wordt hij niet aan Georgië uitgeleverd, dan kan Saakasjvili wellicht naar Nederland. Daar is hij welkom in het kader van gezinshereniging met zijn vrouw Sandra Roelofs en hun zoons Eduard en Nikolaz.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen:

Een reactie posten