ACHTERGROND

zondag 7 juli 2024

Viktor Orbán, Poetin's stoorzender in Europa

De Hongaarse premier Viktor Orbán is uit op onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne om zo de Europese steun voor Oekraïne te ondermijnen. Tot deze conclusie komt het Institute for the Study of War (ISW) nadat Orbán meteen aan het begin van het Hongaarse voorzitterschap van de Europese Unie zowel Kyiv als Moskou heeft bezocht met wat hij zelf omschrijft als een vredesmissie. 

Tegelijkertijd laat de Russische president Vladimir Poetin weten dat hij niet wil onderhandelen en dat het voor hem alleen acceptabel is als Oekraïne de nog niet bezette delen van vier provincies opgeeft, het leger terugtrekt uit alle provincies die aan Rusland grenzen en ook nog eens belooft geen lid te worden van de NAVO. Ook wil Poetin niets weten van bemiddelaars, of het nu Erdogan is of Orbán. Ook de Europese Unie wil Orbán niet als vredestichter.

Dus, waarom gaat Orbán dan toch op 'vredesmissie'? In een artikel in Newsweek, geschreven na de bezoekjes aan Kyiv en Moskou, beschuldigt Orbán de NAVO er van dat het bondgenootschap liever vecht dan vrede sticht, terwijl de NAVO juist is opgezet om de vrede te bewaren. 

Het ISW wijst er op dat Orbán voortdurend tegenstribbelt als de Europese Unie (militaire) steun aan Oekraïne wil geven. Nu Hongarije het voorzitterschap heeft van de EU in het komende halfjaar krijgt hij nog meer mogelijkheden om zand in de motor te strooien. De analisten van het ISW wijzen er op dat Oekraïne alleen de bezette delen van het land op Rusland terug kan veroveren met Westerse steun. Het worden dus spannende maanden.

Bron: ISW

Geen opmerkingen:

Een reactie posten