ACHTERGROND

zondag 7 juli 2024

Nieuwe ministers beloven Zelenski voortrekkersrol

Een uur nadat de verplichtingen van het kabinet in Den Haag deze week klaar waren, vertrokken de nieuwe ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken naar Oekraïne. Hun boodschap aan president Volodimir Zelenski: de Nederlandse steun gaat onder de nieuwe regering onverminderd door, en Nederland wil een voortrekkersrol blijven spelen als het gaat om internationale steun aan Oekraïne.

Minister Ruben Brekelmans van Defensie (VVD) en minister Casper Veldkamp van Buitenlandse Zaken (NSC) hadden vandaag een ontmoeting met president Zelenski in de havenstad Odesa. Gisteren spraken ze al met hun Oekraïense ambtsgenoten in Kyiv en bezochten ze een kapotgeschoten energiecentrale.

'Om al na vier dagen na onze installatie duidelijk te maken dat Nederland Oekraïne voluit blijft steunen', zegt minister Brekelmans in een interview met de NOS. 'En dat is een belangrijke boodschap naar zowel Oekraïne als in Nederland als internationaal naar onze bondgenoten.'

Eerder deze week had premier Dick Schoof een telefoongesprek met Zelenski. Onder Schoofs voorganger Mark Rutte profileerde Nederland zich door als een van de eerste landen bepaalde militaire steun toch aan Oekraïne te leveren, zoals F-16's en onderdelen voor Patriot-luchtverdedigingssystemen.

Bron: NOS, foto: website president

Geen opmerkingen:

Een reactie posten