ACHTERGROND

woensdag 19 juni 2024

'Terugkeer naar Oekraïne met zachte dwang'

Het zal nog niet meevallen om de naar het buitenland gevluchte Oekraïners terug te halen, zegt minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba. Daarbij is het belangrijk om de juiste woorden te vinden en niet te veel aan te dringen op terugkeer, omdat dit averechts kan werken. Daar komt bij dat de Oekraïense vluchtelingen na meer dan twee jaar oorlog hun weg hebben gevonden in het gastland. 

Ze hebben werk gevonden, zich aangepast aan een andere leefwijze. In veel landen is bovendien sprake van een tekort aan arbeidskrachten, zodat de Oekraïense vluchtelingen extra welkom zijn. Terwijl landen Oekraïners wel willen bewegen om terug te keren, is er volgens minister Koeleba weinig speelruimte. 

'We moeten ze zien te overtuigen dat het mogelijk is om in Oekraïne te leven, zich te ontwikkelen en dat hun kinderen een toekomst hebben in ons land.' Wel is er extra aandacht nodig voor de mensen die geen plek meer hebben om naar terug te keren of wegens ziekte of ouderdom aangewezen zijn op familieleden. 

Lastiger is het waar het gaat om dienstplichtige mannen. Met Polen wordt gesproken over maatregelen om hun terugkeer naar Oekraïne te bevorderen. Niet door ze op te pakken en terug te sturen, maar bijvoorbeeld wel door hun werkvergunning of uitkering in te trekken. Litouwen overweegt hetzelfde te doen. Oekraïne heeft intussen besloten geen paspoorten meer te verstrekken aan dienstplichtige mannen die in het buitenland verblijven.

Bron: RBC-Ukraine

Geen opmerkingen:

Een reactie posten