ACHTERGROND

woensdag 19 juni 2024

Mening over Oekraïne kachelt achteruit in Polen

In de afgelopen twee jaar zijn de Polen in bijna alle opzichten minder positief gaan denken over de bijna
1 miljoen Oekraïense vluchtelingen in hun land. Dat geldt zeker voor de uitkeringen die ze ontvangen van de Poolse overheid, zoals blijkt uit een peiling van twee universiteiten. Die moeten omlaag, vindt 95 procent van de deelnemers aan het onderzoek. 

Recent werd de verblijfsstatus van de Oekraïense vluchtelingen verlengd, maar slechts 17 procent van de Poolse bevolking vindt dat dit onbeperkt mag zijn. Een jaar geleden was dat nog 37 procent, terwijl 61 procent vindt dat de Oekraïners na de oorlog naar hun land terug moeten keren. 

Voor 72 procent geldt dat het Poolse belang voorop moet staan, ook nu er nog altijd een oorlog in Oekraïne gaande is. Het gaat dan met name om de concurrentie van Oekraïense boeren ten opzichte van hun Poolse collega's. Poolse boeren hebben afgelopen winter langdurig geprotesteerd aan de grens tegen te goedkope landbouwproducten uit het buurland. Slechts 15 procent van de ondervraagden vindt dat Oekraïne het volste recht heeft om landbouwproducten tegen een lagere prijs naar Polen te exporteren.

In januari vorig jaar vond nog 62 procent van de Poolse bevolking dat Oekraïne beslist geholpen moest worden, maar inmiddels is dat nog maar 31 procent, oftewel in anderhalf jaar is die steun gehalveerd. Een op de vijf Polen vindt zelfs dat Oekraïne zichzelf maar moet zien te redden. 

Bron: The Kyiv Independent

1 opmerking:

  1. Goedkoper oekrainse landbouwproducten is pure onzin geen enkele oekrainse verkoper zal eennbetere prijs weigeren maar de malafide poolse handelaren en boeren kochten goedkoop in omdat oekraine geen keuze had en dachten tegen top prijzen te verkopen. Echter de wereldmarkt zag dat Oekraine toch via de zwart zee kon exporteren waardoor de malafide handelaren en boeren verloren aan hun handel. Daarna moesten de poolse boeren verkopen aan minder wereldmarkt prijzen dat was simpel de wet van vraag en aanbod. Had niets met goedkoper oekrainse producten te maken. Ter bescherming van hun markt de poolse overheid had perfect een wet kunnen uitvaardigen dat oekrainse producten aan dezelfde prijzen als poolse dienen ingekocht te worden. Probleem opgelost of was er zelfs niet.

    BeantwoordenVerwijderen