ACHTERGROND

dinsdag 18 juni 2024

Acceptatie van homo's in Oekraïne blijft groeien

De Oekraïners zijn in de loop der jaren aanzienlijk positiever gaan denken over de seksueel
andersgeaarde medemens. In 2010 vond iets meer dan een kwart (28 procent) dat homo's 'zo mogen leven als ze zelf willen'. Daarmee was de acceptatie het laagst van alle Europese landen, met uitzondering van Rusland waar dat nog steeds zo is. 

Inmiddels heeft ruim 70 procent van de Oekraïners homoseksualiteit geaccepteerd. Uit een peiling van het onderzoeksbureau KIIS blijkt zelfs een lichte groei van 3 procent ten opzichte van een jaar geleden. Het zijn vooral jongeren die de omslag hebben gemaakt. Maar er is ook nog veel onverschilligheid tegenover homoseksualiteit, biseksualiteit en transgenders. Van de ondervraagden blijkt dat bijna de helft (47,3 procent) die houding aanneemt. 

Het homohuwelijk is nog ver weg in Oekraïne, te oordelen naar de geringe acceptatie onder de Oekraïners. Ruim een kwart (28,7 procent) is voorstander, een kwart (25,6 procent) is onverschillig en 35,7 procent is tegen het homohuwelijk. Er ligt al wel sinds maart vorig jaar een wetsvoorstel van parlementslid Inna Sovsoen van oppositiepartij Holos (Stem), maar dat is nog niet in behandeling genomen. 

Dat seksueel anders geaarden meevechten in de strijd tegen de Russen wordt door 68,3 procent van de deelnemers aan de peiling als positief ervaren, terwijl 7,1 procent het maar niets vindt. De rest maakt het niet uit.

Afgelopen zondag was de eerste homoparade, de Kyiv Pride, sinds het begin van de oorlog. Er waren strikte veiligheidsmaatregelen, met registratie vooraf en een ontmoetingsplaats en route die alleen bij de 500 deelnemers bekend waren. 

Bron: The Kyiv Independent, foto: Euractiv

Geen opmerkingen:

Een reactie posten