ACHTERGROND

dinsdag 1 oktober 2024

Scholz zint op telefoongesprek met Poetin

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz wil voor het eerst in twee jaar weer een telefoongesprek voeren met de Russische president Vladimir Poetin. Dat meldt de krant Die Zeit vandaag. In december 2022 deed Scholz dat voor het laatst, in een poging om de door Rusland begonnen oorlog in Oekraïne te stoppen. 

Volgens Die Zeit heeft het voornemen van Scholz om met Poetin te bellen te maken met de G20-conferentie in Brazilië in november. Er zou nog geen verzoek vanuit Berlijn naar Moskou zijn gegaan voor een telefoongesprek. 

Er is al geruime tijd geen direct contact meer geweest met Poetin van Oekraïne's trouwste bondgenoten. Net als Scholz spraken ook de Amerikaanse president Joe Biden, de Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Boris Johnson voor het laatst in 2022 met Poetin.

Biden en andere regeringsleiders bespreken halverwege deze maand tijdens de Rammstein-conferentie in Duitsland of er meer militaire steun voor Oekraïne nodig is. De Verenigde Staten en Duitsland zijn de belangrijkste leveranciers van wapens aan Oekraïne. 

Scholz sprak vorige week dinsdag in New York onder vier ogen met de Oekraïense president Volodimir Zelenski, waar beiden waren voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto Scholz: website bondskanselier

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten