ACHTERGROND

maandag 30 september 2024

Poetin overtuigd dat hij doelen in Oekraïne bereikt

De Russische president Vladimir Poetin zegt er van overtuigd te zijn dat de doelen die hij zichzelf heeft gesteld met de 'speciale militaire operatie' in Oekraïne daadwerkelijk weet te behalen. In een videoboodschap  op wat Rusland de Dag van de Hereniging noemt, herhaalde Poetin dat hij de Russischtalige Oekraïners wil beschermen tegen de 'dictatuur van de neo-Nazi's' in Kyiv die hen 'voor altijd weg wil hebben van Rusland, hun historisch thuisland'.

Ook veroordeelde Poetin de 'Westerse elites' die Oekraïne 'als hun kolonie beschouwen, een militaire basis tegen Rusland' en die 'de haat, radicaal nationalisme en vijandigheid tegenover alles wat Russisch is' hebben aangewakkerd. En: 'Wij vechten juist voor een veilige, welvarende toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen.'

Met de Dag van de Hereniging wordt de annexatie herdacht van de Oekraïense provincies Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson. Rusland besloot zich die provincies toe te eigen, ook al heeft het ze tot op heden niet volledig kunnen bezetten. Het referendum waarbij inwoners van de vier provincies kenbaar zouden hebben gemaakt dat ze bij Rusland willen horen is internationaal veroordeeld.

Bron: The Moscow Times

Geen opmerkingen:

Een reactie posten