ACHTERGROND

maandag 30 september 2024

Orbán waagt een nieuwe poging als vredestichter

De Hongaarse premier Viktor Orbán blijft proberen om een rol te pakken als vredestichter tussen Rusland en Oekraïne. Een eerdere poging kwam hem op stevige kritiek te staan van de Europese Unie, waarbinnen Hongarije tot eind dit jaar het voorzitterschap bekleedt. Orbán reisde naar Kyiv, Moskou en Beijing, maar bereikte er niets mee. Dat lijkt nu anders uit te pakken.

Orbán werkte afgelopen week stilletjes aan een nieuwe bemiddelingspoging in New York, waar veel regeringsleiders bijeen waren voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties. Hij zou de steun verworven hebben van vijftien landen voor een vredesconferentie die een eind moet maken aan de oorlog in Oekraïne. Behalve Rusland en Oekraïne zouden China, Brazilië, Frankrijk, Zwitserland en natuurlijk Hongarije aan de onderhandelingstafel plaats nemen, melden zowel nieuwszender Euronews als het Zwitserse Weltwoche.

Het nieuwe initiatief van de Hongaarse premier doorkruist het plan van de Oekraïense president Volodimir Zelenski voor een tweede vredesconferentie. Aan de eerste topontmoeting in Zwitserland deden in juli negentig landen mee. Er worden nu voorbereidingen getroffen voor een tweede conferentie eind dit jaar. Rusland deed in Zwitserland niet mee en heeft aangekondigd ook de tweede vredesconferentie te mijden. 

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen:

Een reactie posten