ACHTERGROND

maandag 23 september 2024

Nucleaire dreiging Rusland verliest aan kracht

Het is volgens het Institute for the Study of War (ISW) onwaarschijnlijk dat Rusland in Oekraïne of elders kernwapens gaat inzetten. Het dreigen met een nucleaire aanval is bedoeld om het Westen af te schrikken, ook nu er discussie is of Oekraïne langeafstandsraketten mag inzetten tegen militaire doelen op Russisch grondgebied. De conclusie in het Kremlin is intussen dat afschrikking niet meer werkt, terwijl de bondgenoten van Rusland op het zuidelijk halfrond er niet blij mee zijn.

Daar komt bij dat de lancering van een RS-28 Sarmat ballistische raket afgelopen zaterdag rampzalig is verlopen. 'Satellietbeelden laten een enorme krater zien op de plek van de silo in Joebelejnaja van waaruit eerder een lanceerproef is gedaan. De silo is speciaal voor de Sarmat gebouwd', aldus het ISW. De krater zou een doorsnee hebben van liefst 60 meter.

De Sarmat (Satan 2) is een intercontinentale ballistische raket die uitgerust kan worden met meerdere kernkoppen. De raket is nog maar eenmaal eerder succesvol getest en voor zover bekend is de Sarmat sinds september afgelopen jaar inzetbaar verklaard. Het ISW meent dat het mislukken van de lancering van de Saramat afgelopen zaterdag niet automatisch inhoudt dat de Russische dreiging om kernwapens in te zetten niet meer serieus valt te nemen, maar wel dat het door de internationale sancties steeds moeilijker wordt voor de Russische defensie-industrie om succesvol raketten te bouwen.

Bron: Interfax, infographic: Het Nieuwsblad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten