ACHTERGROND

maandag 23 september 2024

Leger Oekraïne doet nieuwe inval in Koersk

De Oekraïense strijdkrachten melden dat de 95e luchtlandingsbrigade opnieuw een deel van de Russische grens heeft doorbroken, 
meldt The Kyiv Independent. Volgens deze nieuwssite publiceerde de brigade een video waarop te zien was hoe Oekraïense genie barrières opruimt, hoe luchtlandingseenheden Rusland binnengaan en de eerste gevechten bij de grens leveren. De exacte locatie en het tijdstip van de aanval werden niet bekendgemaakt, maar de brigade zei dat het 'de tweede succesvolle operatie was om door de Russische grens te breken sinds het begin van de operatie in de Russische oblast Koersk'.

Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zijn ten minste 56 burgers gedood en 266 gewond geraakt tijdens de zeven weken durende inval van Oekraïne in de west-Russische regio Koersk. Volgens het ministerie hebben 131.000 burgers de gevaarlijkste gebieden in de regio verlaten, ook beschuldigen de Russen de Oekraïense strijdkrachten ervan dat ze sommige burgers tegen hun wil vasthouden, waaronder tussen de 70 en 120 mensen in de stad Soedzja.

Gevraagd naar deze bewering zei de woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken Heorhi Tichi tegen Reuters dat Oekraïne zich houdt aan het internationale humanitaire recht en geen burgers als doelwit neemt.

Bij de speciale eenheden van de strijdkrachten van Oekraïne in de Koersk-regio groeit het aantal gevallen van desertie, meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti. 'In verschillende speciale troepen van het Oekraïense leger die in de richting van Koersk opereren, zijn er al veel weigeraars. In de eenheden van de strijdkrachten van Oekraïne die in de Koersk-regio achterblijven, groeit een golf van desertie', zo citeert het persbureau een vertegenwoordiger van het Russische leger.

Bron: BNR Nieuwsradio

Geen opmerkingen:

Een reactie posten