ACHTERGROND

vrijdag 27 september 2024

55.000 'onder bijzondere omstandigheden' vermist

Er zijn 55.000 personen als vermist onder bijzondere omstandigheden opgegeven in Oekraïne. Dat zegt minister Leonid Timosjenko van Binnenlandse Zaken in een interview met het persagentschap Ukrinform. 'Het zijn vooral militairen. Soms zijn ze gevangen genomen, maar ook regelmatig moeten we constateren dat een vermiste is overleden.'

De Nationale Politie probeert aan de hand van DNA-materiaal overledenen te identificeren. Daartoe zijn de DNA-profielen gevraagd en ontvangen van 751 Oekraïners die in het buitenland verblijven. Daarmee is het in 107 gevallen gelukt om de identiteit vast te stellen. DNA-materiaal werd verzameld in Polen, Tsjechië, Slowakije, Duitsland, Spanje, Italië en Turkije. Er zijn plannen om ook DNA te vragen aan Oekraïners in Zwitserland.

De Nederlandse regering maakte afgelopen week bekend dat 2 miljoen euro is vrijgemaakt voor de International Commission for Missing Persons (ICMP) in Den Haag. Nederland wil zo helpen om vermiste en overleden personen in Oekraïne via DNA-onderzoek sneller op te sporen of te identificeren. 

Bron: Oekrajinska Pravda, ministerie Buitenlandse Zaken Nederland, foto: ICMP

Geen opmerkingen:

Een reactie posten