ACHTERGROND

dinsdag 9 juli 2024

Zoektocht slachtoffers ziekenhuis nog gaande

De zoektocht naar slachtoffers van de Russische raketaanval op het kinderziekenhuis Ochmadit in Kyiv duurt voort. Vanmorgen vroeg wisten reddingswerkers de kelder van het verwoeste gebouw  te bereiken. Daar troffen ze niemand aan. Eerdere werd nog verondersteld dat medewerkers en kinderen hier hun toevlucht hadden gezocht voor de aanval. 

Er moet volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken nog altijd vijf tot zes ton aan bouwmaterialen worden opgeruimd. De operatiekamers en de vleugel waar kankerpatiëntjes worden behandeld zijn totaal vernield. Dat geldt ook voor veel levensreddende apparatuur. De kinderen zijn gisteren nog ondergebracht in andere ziekenhuizen.

Bij de aanval met een kruisraket op het ziekenhuis werden twee volwassenen gedood. Een van de slachtoffers is een 30-jarige arts die hielp bij de evacuatie van patiëntjes. Er zijn ook zestien gewonden, waaronder zeven kinderen. Duitsland heeft aangeboden om kinderen uit Ochmadit op te nemen voor verdere medische behandeling. Er is door United24 een geldinzamelingsactie opgezet voor het ziekenhuis waar jaarlijks 20.000 zieke kinderen uit heel Oekraïne specialistische zorg krijgen. Giften zijn welkom op: donorbox.org/okhmatdyt

In de wijk Sjevtsjenkivski werd vanmorgen vier lichamen gevonden onder het puin. In de hoofdstad vielen in totaal 31 doden, waaronder 4 kinderen. Nog eens 117 mensen raakten gewond door brokstukken van uit de lucht geschoten raketten. In de stad Krivi Rih vielen 10 doden en raakten 47 mensen gewond, in Dnipro was een dodelijk slachtoffer te betreuren. Slovjansk, Kramatorsk en Pokrovsk werden eveneens aangevallen met raketten, hier was vooral veel schade.

Bronnen: Oekrajinska Pravda, Ukrinform, The Kyiv Independent. Foto: Nooddienst

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten