ACHTERGROND

vrijdag 5 juli 2024

Wat voert Viktor Orbán nu weer in zijn schild?

De Hongaarse premier Viktor Orbán probeert zich als bemiddelaar op te werpen tussen Oekraïne en Rusland, maar hij doet dat wel omzichtig. Hongarije is sinds maandag voorzitter van de Europese Unie, maar heeft geen mandaat om te bemiddelen, zoals hem inmiddels vanuit de Europese Commissie te verstaan is gegeven.

Orbán zegt weliswaar dat Hongarije die rol niet op zich kan nemen en dat 'vredesonderhandelingen nu eenmaal worden geleid door grote landen', maar 'toch kunnen we een goed instrument zijn in God's handen, toch we een goed instrument zijn in de handen van de mensen die vrede willen'. Ook zegt hij volgens de Hongaarse nieuwssite Telex dat Europa meer zou moeten doen om een eind te maken aan de oorlog in Oekraïne.

Dinsdag was Orbán met frisse tegenzin op bezoek in Kyiv waar hij president Volodimir Zelenski 'een snel bestand' adviseerde. 
Vandaag is de Hongaarse premier vertrokken naar Moskou, om door te reizen naar Azerbeidzjan voor een conferentie van de Organisatie van Turkse Landen. Zijn perschef Bertalan Havasi heeft intussen laten weten dat Orbán 'op vredesmissie' is en dat hij een ontmoeting heeft met president Vladimir Poetin.

Buitenlandchef Josep Borrell van de Europese Commissie liet vanmorgen nadrukkelijk weten dat Orbán in Moskou alleen Hongarije vertegenwoordigt, niet de EU. Wat Orbán vervolgens in Azerbeidzjan te zoeken heeft, is onduidelijk. Wel is bekend dat hij wordt vergezeld van Peter Szijarto, zijn pro-Russische minister van Buitenlandse Zaken. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten