ACHTERGROND

zaterdag 6 juli 2024

Deze week: 600 glijbommen, 60 drones, 40 raketten

Rusland heeft in een week tijd aanvallen gedaan met meer dan 600 glijbommen, ruim 60 Shahed aanvalsdrones en bijna 40 raketten, zowel kruisraketten als ballistische raketten. De met gps uitgeruste glijbommenzijn een ware plaag voor de achtergebleven inwoners van dorpen en steden langs de frontlijn. 'Onze mensen lijden voortdurend onder de Russische terreur', constateert president Volodimir Zelenski. 

Toch ziet hij een lichtpuntje, want met het derde Patriot-systeem van Duitsland is de Oekraïense luchtafweer opnieuw verbeterd. 'De Patriots zijn onontbeerlijk voor ons land in de strijd tegen de Russische terreur. Maar om al onze steden en dorpen te beschermen hebben we meer van zulke systemen nodig. Volgende week gaan we daar samen met onze bondgenoten verder aan werken', laat Zelenski weten op Facebook. 

Oekraïne heeft tenminste zeven Patriots nodig, zei hij eerder. Op de conferentie van de NAVO komende week in Washington wordt daarover positief nieuws verwacht, want de bondgenoten zijn al naarstig op zoek naar mogelijkheden om Oekraïne van meer Patriots te voorzien. Vandaag werd al bekend dat Estland een aantal Mistral luchtverdedigingssystemen met bijbehorende raketten levert. Deze raketten hebben een bereik van zes kilometer en zijn vooral bedoeld om laag vliegende gevechtsvliegtuigen en helikopters neer te halen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten