ACHTERGROND

maandag 17 juni 2024

Oekraïne maakt zich op om Krim terug te pakken

Als Oekraïne de Krim terugverovert op de Russen, dan is de kans volgens Westerse experts groot dat de oorlog kan worden gewonnen. Oekraïne heeft in de afgelopen anderhalve maand vijftien Russische luchtverdedigingssystemen, vijftien radarstations en tien commandocentra op de Krim weten uit te schakelen. 

Frederik Mertens, een analist van Den Haag Centrum voor Strategische Studies constateert dat de Krim kwetsbaar is en alleen nog maar kwetsbaarder wordt als Oekraïne eenmaal over F-16's beschikt, aldus Business Insider.

'De Russen hebben relatief weinig bewegingsruimte op het schiereiland. Poetin is zowel politiek als militair veel kwijtgeraakt. Daardoor kan zelfs een beperkt aantal gevechtsvliegtuigen van groot belang zijn. En als de luchtverdediging op de Krim is straks volledig is uitgeschakeld, dan heeft Oekraïne de controle over de Zwarte Zee overgenomen', zegt Mertens. 

Maria Snegovaja, senior onderzoeker bij het Center for Strategic and International Studies' Europa, Russia en Eurasia, meent dat 'Rusland het zich niet kan veroorloven om de Krim te verliezen', aangezien Oekraïne dan de Krim kan gebruiken bij toekomstige onderhandelingen. 

Elina Beketova, een deskundige op het gebied van democratische ontwikkelingen bij het Center for European Policy Analysis, is er van overtuigd dat Oekraïne de controle over de Zwarte Zee kan opeisen en de Krim kan terugkrijgen. 'Het zal het einde van de oorlog betekenen.'

Business Insider meent dat het vernielen van de Krimbrug 'zowel een strategische als een symbolische overwinning voor Oekraïne is en een forse klap voor Poetin'. Er zijn al twee pogingen gedaan om de brug te vernielen, maar de Oekraïense militaire inlichtingendienst heeft al aangekondigd dat nog dit jaar een definitief einde komt aan de brug die de Krim met het Russische vasteland verbindt. 'Dat is onvermijdelijk.' 'Er zijn al signalen dat Rusland ook vreest voor een volgende aanval op de brug.' 

Afgelopen week liet het Britse ministerie van Defensie weten dat Rusland acht schepen naar de zuidkant van de brug heeft gebracht om een aanval met zeedrones tegen te gaan. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten