ACHTERGROND

zaterdag 20 april 2024

Inzet luchtmacht is nu essentieel voor Russen

Door het ontbreken van voldoende Oekraïense luchtverdediging langs de frontlijn zijn Russische gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers in staat om een belangrijke bijdrage te leveren aan de opmars van hun grondtroepen, ook bij het strategisch gelegen stadje Tsjasiv Jar. Tot deze conclusie komt het Institute for the Study of War (ISW).

Russische vliegtuigen zijn vrijwel ongehinderd in staat om meer dan honderd kilometer over Oekraïens grondgebied te vliegen om vervolgens toe te slaan langs de frontlijn. Wel kan Oekraïne met aanvallen over grote afstanden op luchtmachtbasis de Russische aanvalsdrift tijdelijk wat inperken, zoals eerder al is gebleken. Maar dat kan volgens het ISW het ontbreken van voldoende eigen luchtverdediging niet compenseren. Oekraïne moet keuzes maken waar de beperkte middelen worden ingezet, een keus tussen leven en dood. 

Het neerschieten van een strategische bommenwerper van het type TU-22M3 in de nacht van donderdag op vrijdag is wat dat betreft een opsteker voor de Oekraïners. Het zal de Russen aan het denken zetten over hoe ze hun bommenwerpers inzetten. 

Bron: ISW, foto neergeschoten TU-22M3: TASS

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten