ACHTERGROND

zondag 19 augustus 2018

Merkel wil nieuw schoolbestand voor Oost-Oekraïne

De Duitse bondskanselier Angela Merkel.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt dat er bij het begin van het nieuwe schooljaar op 1 september eindelijk eens een duurzaam staakt-het-vuren tot stand komt in Oost-Oekraïne. Ze zei dat gisteren voorafgaand aan het gesprek met de Russische president Vladimir Poetin. Er is al zeker twintig maal zonder veel succes geprobeerd om voor langere tijd een bestand te krijgen waaraan zowel de pro-Russische rebellen met steun van het Russische leger als het Oekraïense leger zich houden.

Ook wilde Merkel met Poetin tot een afspraak zien te komen over een vredesmissie onder de vlag van de Verenigde Naties. Rusland wil alleen blauwhelmen langs de frontlijn, wat neerkomt op het ontstaan van een echte grens met het Oekraïense regeringsgebied. Oekraïne, daarin gesteund door de Verenigde Staten, wil de vredesmacht ook langs de grens met Rusland, zodat er geen nieuwe manschappen en wapens de bezette gebieden binnen komen.

Heiko Maas, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, zei voorafgaand aan het gesprek tussen Merkel en Poetin tegen Die WELT dat er geen sprake van kan zijn dat Duitsland de Russische annexatie van de Krim accepteert. ''Als we de Krim erkennen als zijnde Russisch grondgebied, dan is dat een vrijbrief voor andere landen om de internationale regels aan hun laars te lappen.

Het niet duidelijk in hoeverre Merkel en Poetin het gisteravond eens zijn geworden. Er was geen gezamenlijke persconferentie na afloop en sinds het gesprek is er ook geen informatie naar buiten gekomen.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen:

Een reactie posten