Vakbonden hebben grote vraagtekens bij de inzet van ongewapende marechaussees op de plek van de vliegramp in Oekraïne. De Marechausseevereniging maakt zich zorgen over de veiligheid van de groep en zegt dat er grote risico's aan hun missie zitten. De vereniging had gepleit voor de inzet van marechaussees in het rampgebied, als onderdeel van een VN-politiemissie.
"Maar dat veertig ongewapende marechaussees die kant op zouden gaan, was niet waar we toen dachten", zegt vice-voorzitter Schilperoort in het NOS Radio 1 Journaal. Hij ziet de missie als "uitbreiding van het onderzoeksteam". De Marechausseevereniging wordt later vandaag bijgepraat door Defensie, waar de marechaussee onder valt. Pas daarna wil de bond met een definitief oordeel over de missie komen.
FNV Veiligheid is ook verbaasd dat ongewapende marechaussees naar Oost-Oekraïne gaan. De bond had de marechaussee eveneens genoemd als partij die op de rampplek voor veiligheid kan zorgen en ging er daarbij van uit dat de eenheid bewapend zou worden. FNV-bestuurslid Busker zegt dat hij meer duidelijkheid wil over de veiligheid van de marechaussees.
De Australische premier Abbott maakte vanmorgen bekend dat zijn land militairen naar Oekraïne stuurt om politiemensen die op de rampplek van de Boeing van Malaysia Airlines werken te beschermen. Om hoeveel militairen het precies gaat, is nog onbekend. Abbott sprak van ''enige inzet'' van de ADF, de Australische strijdkrachten.
Volgens de premier is er bijna een akkoord om de troepen en de politiemacht in het Oost-Europese land te stationeren. Het gaat volgens Abbott om een strikt humanitaire missie om de onschuldige slachtoffers thuis te krijgen. ''Dit zal een door de politie geleide missie zijn, een internationale door de politie geleide missie. Een humanitaire missie, dat is wat het is. Om er zeker van te zijn dat we ze thuisbrengen'', aldus Abbott vrijdag.
''Het spijt me te moeten zeggen dat meer menselijke resten zijn gevonden en we verwachten dat er de komende dagen meer resten zullen worden gevonden'', ging hij verder. Daarom is het volgens de premier belangrijk dat de rampplek behoorlijk wordt beveiligd. Canberra stuurt naast de militairen ook honderd extra agenten naar Europa.
Bronnen: NOS, NU.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten