ACHTERGROND

maandag 4 juli 2011

Timosjenko wordt geen minuut alleen gelaten

Volgens Julia Timosjenko wordt zij de klok rond in de gaten gehouden, maar dit gegeven brengt haar er niet toe om Oekraine te ontvluchten. "We hebben een twintigtal auto's gespot die mij in de gaten houden, overal waar ik ga. Ook tappen ze zeventien telefoons af: die van mezelf, maar ook die van mijn familie en de mensen waarmee ik werk", vertelde de oppositieleider maandagmorgen voordat zij de rechtbank binnen ging voor de rechtszaak tegen haar.

Timosjenko noemt het het begin van de politiestaat in Oekraine. "Ik wil Janoekovitsj en Koroskovski laten weten dat hun droom dat ik het land stiekem verlaat niet in vervulling laat gaan. Ik ga niet weg, omdat ik weet dat ik mij daarmee juist schuldig verklaar", aldus Timosjenko. Koroskovski is overigens de baas van de staatsveiligheidsdienst.

De rechtszaak tegen de oud-premier wegens machtsmisbruik (om het Russische gascontract) is vanmorgen begonnen. Bij de rechtbank in de hoofdstad Kiev staan 500 voor- en tegenstanders van Timosjenko, 100 politiemensen bewaken het gebouw.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen:

Een reactie posten