ACHTERGROND

zaterdag 2 juli 2011

Oekraïne voelt zich verwaarloosd door EU

De Europese Unie heeft z'n oosterburen in de afgelopen maanden verwaarloosd door zich te focussen op de Arabische Lente. Dat vindt Oekraïne's ambassadeur bij de EU, Kostjantin Jelisjejev. Hij sprak vrijdag in Brussel van een ''onbalans''.

Daar heeft zeker Oekraïne onder geleden, aldus Jelisjejev. "Het is niet gebruikelijk dat de Eurocommissaris van Buitenlandse Zaken Catherine Ashton zich al een jaar niet in ons land heeft laten zien. Iedere keer als ik een bezoek van haar wil organiseren, krijg ik te horen dat zij te druk is met Noord-Afrika."

Ashton was in februari vorig jaar voor het laatst in Oekraïne, bij de installatie van president Viktor Janoekovitsj. Dat was volgens EU-ambassadeur Jelisjejev ''een protocollair bezoek, waarbij niet over inhoudelijke zaken werd gesproken."

Jelisjejev zei te hopen dat Oekraïne weer meer aandacht krijgt tijdens het Poolse voorzitterschap van de EU dat vrijdag is ingegaan. Eind september is er een bijeenkomst van de leiders van de EU-landen in Warschau. Oekraïne, Georgië, Wit-Rusland, Moldavië, Armenië en Azerbeidjan zijn daarvoor ook uitgenodigd.

Oekraïne is er volgens ambassadeur Jelisjejev erg op gespitst om in het komende halfjaar tot zaken te komen met de EU over toetreding tot de Europese vrijhandelszone. Volgens Jelisjejev oefent Moskou momenteel druk uit op het Oekraïense bedrijfsleven. Bedrijven krijgen de waarschuwing dat zij zaken doen met Rusland wel kunnen vergeten als Oekraïne een akkoord met de EU sluit. "Ze creëren een vijfde colonne die ageert tegen een overeenkomst met de EU."

Dat wordt onderschreven door Alina Inajech, analiste van het Duitse Marshall Fund in Kiev. Zij constateert dat het Oekraïne van nu westerse waarden als democratie, vrijheid van meningsuiting en eerlijke verkiezingen niet onderschrijft. De interesse in een akkoord met de EU is volgens haar dan ook niet geboren uit de wens om wel aan die waarden te voldoen, maar meer uit praktisch oogpunt.

Het vrijhandelsakkoord met de Europese Unie kan Oekraïne economisch voordeel opleveren. Inajech constateert echter dat de Oekraïense oligarchen sterke Russische banden hebben. "De kans bestaat nog altijd dat zij de regering er toe bewegen om rechtsomkeert te maken, naar het oosten in plaats van naar het westen."

Bron: Monsters and Critics

Geen opmerkingen:

Een reactie posten