ACHTERGROND

dinsdag 21 mei 2024

Zelenski vraagt NAVO raketten uit lucht te halen

President Volodimir Zelenski probeert de NAVO over te halen om Russische raketten neer te halen als die het Oekraïense luchtruim binnen komen. In een interview met de New York Times zegt hij dat dit niet tot een directe militaire confrontatie met Rusland hoeft te leiden. 

'Is het een aanval op Rusland? Nee, dat is het niet. Schiet je Russische vliegtuigen neer en dood je Russische piloten? Nee, dat doe je niet. Dus, wat is het probleem als NAVO-landen Russische raketten uit de lucht schieten? Schiet neer wat boven Oekraïne vliegt en geef ons de wapens die we nodig hebben tegen de Russische troepen die aan onze grenzen staan.''

Zelenski vraagt in het interview ook om meer F-16's en Patriots. Met zeven Patriot luchtverdedigingssystemen lukt het volgens de president om de provincies te beschermen die het belangrijkst zijn voor de Oekraïense economie en de energievoorziening. Hij hoopt dat hierover in juli besloten kan worden als leiders van de NAVO-landen in Washington bijeen komen voor de 75e verjaardag van het militaire bondgenootschap. 'Is dat te veel gevraagd? Voor een land dat vecht voor vrijheid en democratie in de hele wereld?'

De Amerikaanse regering wil nog altijd niet dat Oekraïne militair belangrijke doelen in Rusland aanvalt met Westerse wapens. Die aanvallen zijn volgens Zelenski doorslaggevend. Alleen als we deze wapens mogen gebruiken om logistieke hubs in Rusland en Russische vliegtuigen op Russisch grondgebied te vernielen, is Oekraïne in staat om zich te verdedigen tegen aanvallen vanuit Rusland, zoals nu in het noorden van de provincie Charkiv. 

Bron: Interfax, foto: website president

Meer dan 3.000 gevangenen willen het leger in

Meer dan 3.000 gevangenen hebben al aangegeven dat ze met het Oekraïense leger mee willen vechten in ruil voor vervroegde vrijlating. Dat heeft onderminister van Justitie Olena Visotska gezegd. Eerder maakte haar ministerie bekend dat 20.000 gevangenen in aanmerking zouden komen. 

Het is niet zeker of ze allemaal worden toegelaten, want er zijn wel voorwaarden. Zo zijn moordenaars en verkrachters uitgesloten en moet gevangenen nog maximaal drie jaar van hun straf uitzitten. Wie besmet is met HIV, tuberculose of hepatitis kan evenmin het leger in. 'We zullen nog moeten bezien om hoeveel mensen uiteindelijk gaat', aldus Vitotska.

Gevangenen die het leger in gaan in ruil voor kwijtschelding van de rest van hun straf moeten er ook wel rekening mee houden dat ze vijf tot tien jaar extra gevangenisstraf kunnen krijgen als ze naderhand toch de benen nemen.

Bron: Oekrajinska Pravda

Oekraïne schakelt ook Russisch korvet Tsiklon uit

Oekraïne heeft de Russische korvet Tsiklon tot zinken gebracht. Het nieuws deed gisteren al de ronde op sociale media, maar is vanmiddag bevestigd door de generale staf van het Oekraïense leger. Het nog geen jaar oude marineschip had Kalibr kruisraketten aan boord. Het was het laatste schip dat kruisraketten kon afvuren vanaf de Zwarte Zee. 

De Tsiklon werd in juli vorig jaar in gebruik genomen. Aan het marineschip van de Russische Zwarte Zeevloot kwam een roemloos einde in de nacht van zaterdag op zondag. Diezelfde nacht werd ook de Russische mijnenjager Kovrovets naar de zeebodem verwezen.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto Tsiklon: Marineschepen.nl

Oekraïne houdt rekening met aanval op Soemi

Een Russisch offensief in de grensprovincie Soemi valt volgens de Oekraïense Grensbewaking niet uit te sluiten. 'De vijand kan net als in het noorden van Charkiv elk moment een aanval plaatsen, ook al hebben ze daar op het moment niet voldoende troepen voor', zei woordvoerder Andri Demtsjenko in een interview met Radio Svoboda. 

Zo'n aanval kan dezelfde bedoeling hebben, namelijk het wegtrekken van Oekraïense troepen van elders langs de frontlijn. Demtsjenko voegde er aan toe dat de dreiging van een Russisch offensief er inderdaad wel voor zorgt dat meer troepen naar de provincie Soemi worden gestuurd. De eerste inwoners van dorpen langs de grens zijn intussen geëvacueerd. Dat is niet alleen uit voorzorg, want deze dorpen worden al maandenlang geregeld onder vuur genomen.

Het Institute for the Study of War (ISW) constateerde eerder al dat de Russen troepen naar de grens hebben gebracht. Het gaat om relatief kleine eenheden die echter wel in staat zijn om Oekraïense troepen in Soemi vast te houden, zodat ze niet elders ingezet kunnen worden.

Bron: Oekrajinska Pravda

Tien Oekraïners opgeleid voor onderhoud F-16's

Tien Oekraïense militairen hebben in Nederland een opleiding afgerond voor het onderhoud van F-16 jachtvliegtuigen. Nederland heeft toegezegd minstens 24 F-16's beschikbaar te stellen aan Oekraïne. Die moeten ook worden onderhouden. De Oekraïners bekwaamden zich in het onderhoud van alle voor de jachtvlieger belangrijke onderdelen. Denk aan de helm, de zuurstofsystemen en parachutes aan boord. 

De training omvatte ook de samenstelling en inspectie van het survival pack. Hiermee kan de vlieger zich na een noodlanding enkele dagen in leven houden. Er zitten onder meer voedsel en medicijnen in. 
De trainees zijn door hun opleiding voorbereid op alle mogelijke risico’s van een F-16 missie. Daardoor worden uiteindelijk ook Oekraïense vliegers beter beschermd.

Het lestraject is opgezet door het cluster Vlieg Veiligheidsuitrusting (VVU). Een betrokken medewerker benadrukt het belang van de opleiding. 'F-16 vliegers leggen eigenlijk hun leven in handen van de militairen die het toestel onderhouden. Op het moment dat ze opstijgen weten ze dat ze kunnen vertrouwen op de kennis en kunde van deze mensen en het toestel in orde is.'

Nederland is ook mede-initiatiefnemer van het Europese F-16 trainingscentrum (EFTC) in Roemenië. Er zijn inmiddels 11 F-16's ter beschikking gesteld aan het EFTC.   

Bron: Defensie.nl

Nederlandse YPR-pantservoertuigen naar Oekraïne

Nederland levert op korte termijn YPR-pantservoertuigen aan de Oekraïense strijdkrachten op verzoek van de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Dat heeft minister van Defensie Kajsa Ollongren bekend gemaakt tijdens een online bijeenkomst van de Ukraine Defense Contact Group (UDCG). Dit is een verband van meer dan vijftig landen dat Oekraïne helpt met materieel en ondersteuning in hun verdediging tegen de Russische aanvalsoorlog.

De YPR's zijn voorzien van Remote Control Weapon Stations (RCWS) waardoor de bemanning de wapens van binnenuit kan besturen. Zo kunnen de voertuigen ook vuursteun leveren op het slagveld. 
De YPR's komen op korte termijn in Oekraïne aan. Over de precieze aantallen en soort bewapening worden geen mededelingen gedaan. President Zelenski had eerder specifiek om de Nederlandse pantservoertuigen gevraagd. Tot nu toe leverde Nederland in totaal 207 YPR's van verschillende types.

'Het is essentieel dat we Oekraïne blijven steunen', aldus minister Ollongren. 'Hun strijd is ook de onze. Voor Oekraïne zijn dit soort pantservoertuigen heel belangrijk. Ze zijn wendbaar, kunnen snel troepen verplaatsen en zijn inzetbaar voor zowel verkennende, offensieve als defensieve rollen. De op afstand bestuurde bewapening biedt de schutter extra veiligheid.'

De komende maanden ontvangt Oekraïne meer materieel en steun, dat eerder is aangekondigd.
Ollongren: 'De inzet van de afgelopen tijd werpt de komende maanden zijn vruchten af. Het is essentieel dat alle landen blijven bijdragen aan de collectieve inspanningen. Zo steunen we Oekraïne effectief en dragen we eraan bij dat het land de overhand krijgt in zijn strijd voor vrijheid. Ook de behoefte aan luchtverdediging blijft onverminderd groot. Daarom onderzoeken we hoe we daar samen met andere landen meer aan kunnen bijdragen.'

Bron: Defensie.nl

maandag 20 mei 2024

Oekraïne heeft nog 60 procent Vovtsjansk in bezit

Het Oekraïense leger heeft nog altijd 60 procent van Vovtsjansk in handen, maar het stadje ligt volgens plaatsvervangend gouverneur Roman Semenoecha voortdurend onder
Russisch vuur. 'De vijand blijft proberen om Vovtsjansk helemaal in handen te krijgen. Ook het dorp Liptsi wordt steeds beschoten', zegt Semenoecha. Van het stadje,  dat voor de oorlog ruim 17.000 inwoners telde, is intussen weinig meer over. 

Ook de omliggende dorpen hebben het zwaar te verduren. Hier vallen ook burgerslachtoffers, net als in Vovtsjansk. De Russische troepen hebben bovendien in Vovtsjansk tientallen burgers gevangen genomen en gebruiken ze als menselijk schild. Oekraïense troepen proberen intussen om het dorp Staritsja uit handen van de Russen te houden. 

Er zijn intussen al meer dan 10.500 inwoners weggevlucht uit het noorden van de provincie Charkiv, waar de Russen een bufferzone langs de grens willen creëren om de stad Belgorod buiten het bereik van de Oekraïense artillerie te krijgen.

Bron: The Kyiv Independent

Medvedev vindt Zelenski 'legitiem militair doelwit'

De Russische ex-president Dmitri Medvedev
vindt Volodimir Zelenski 'een legitiem militair doelwit'. In een interview met het staatspersbureau TASS zegt hij dat de Oekraïense president 'aan het hoofd staat van een regime dat vijandig staat tegenover Rusland, dat met ons oorlog voert'. 

Zelenski ontkwam direct na de Russische invasie meerdere keren maar net aan moordaanslagen. In mei van dit jaar zei de staatsveiligheidsdienst SBOe een netwerk van agenten van de Russische FSB te hebben ontmaskerd die van plan waren om Zelenski en andere hoge regeringsfunctionarissen om te brengen.

Medvedev is tegenwoordig vicevoorzitter van de Russische Nationale Veiligheidsraad. In die rol slaat hij regelmatig idiote taal uit, zoals eerder de extreem-rechtse politicus Vladimir Zjirinovski daad altijd deed. Medvedev dreigt daarbij om de haverklap met het inzetten van kernwapens tegen het Westen.

Bron: The Kyiv Independent

Oekraïne meldt vanochtend escalatie aan front

De situatie langs de frontlijn is sinds vanochtend geëscaleerd met vanochtend voor half elf al meer dan dertig gevechtshandelingen, een raketaanval en een luchtaanval van de Russen. In de provincie Charkiv wist het Oekraïense leger een Russische aanval bij het dorp Staritsja af te slaan. De situatie is onder controle, meldt de generale staf. Er zouden extra troepen zijn ingezet op een aantal plaatsen. 

Er waren gisteren 140 vuurgevechten tussen de Russische en Oekraïense troepen, vijf Russische aanvallen met in totaal zes raketten en 55 luchtaanvallen waarbij in totaal 79 glijbommen werden gebruikt. Ook zouden de Russen 1.066 aanvalsdrones hebben ingezet. Oekraïense posities en dorpen zouden meer dan 4.000 keer zijn aangevallen.

In de provincie Charkiv zijn volgens de opgave van de Oekraïense generale staf 261 Russische soldaten zijn gedood of gewond zijn geraakt. Ook zouden de Russen 40 wapens en militaire voertuigen zijn kwijtgeraakt, waaronder drie tanks, een pantserwagen en negen artilleriesystemen. Langs de hele frontlijn verloor het Russische leger gisteren 1.400 soldaten.

Bron: Oekrajinska Pravda

Stroomvoorziening blijft nog lang zorgelijk

Omdat het warmer wordt zijn deze week geen stroomonderbrekingen nodig in de avond en 's ochtends, maar de Oekraïners moeten er alvast rekening mee houden dat ze zowel deze zomer als in de komende herfst en winter er wel mee te maken krijgen. 

Algemeen directeur Volodimir Koedritski van netwerkbeheerder Oekrenergo zegt dat industriële bedrijven en huishoudens vanavond vanaf 18.00 tot middernacht nog wel te maken krijgen met stroomonderbrekingen omdat er simpelweg te weinig elektriciteit voorhanden is om ze allemaal te bedienen. 'Maar vergeleken met afgelopen week is het weer ons deze meer welgezind met hogere temperaturen. Daarom hopen we het zonder stroomonderbrekingen voor de huishoudens te kunnen doen.'

'Onder de huidige omstandigheden blijven we geregeld stroomonderbrekingen houden, ook voor de huishoudens. Dat duurt totdat we de schade hebben hersteld. Dat gaat maanden duren, als er tenminste niet meer aanvallen komen op onze energievoorziening. Er is grote schade aangericht aan onze elektriciteitscentrales', aldus Koedritski.

Zaterdag en zondag was er geen stroomuitval, met op zondag alleen problemen in de provincies Poltava en Charkiv. 

Bron: Oekrajinska Pravda

zondag 19 mei 2024

ISW: Russen willen Tsjasiv Jar en Vovtsjansk

Het Russische leger heeft z'n zinnen gezet op het veroveren van Tsjasiv Jar en Vovtsjansk. Tsjasiv Jar is van belang voor de Russen omdat het de 'springplank' vormt naar Kostjantinivka en Droezjkivka, twee stadjes die de ruggengraat vormen van de Oekraïense verdedigingslinie in de provincie Donetsk. 

Het innemen van Vovtsjansk vormt volgens het Institute for the Study of War (ISW) de afronding van de eerste fase van het offensief in het noorden van de provincie Charkiv. Met de aanvallen vergroten de Russen de druk op het Oekraïense leger.

Tot op heden hebben de Russen nauwelijks tactische successen weten te behalen bij Tsjasiv Jar na een grote aanval met tanks en pantserwagens op 4 april waarbij ze de oostkant van het stadje wisten te bereiken. Pas afgelopen vrijdag werd opnieuw een gemechaniseerde aanval gedaan. De aanval werd afgeslagen en de Russen verloren minstens twintig tanks en pantserwagens.

Het ISW ziet dat het Russische leger inzet op de verovering van Vovtsjansk, dat wordt gezien als de afronding van de eerste fase van het offensief in het noorden van de provincie Charkiv. Het stadje is de grootste plaats dichtbij de grens en kan een belangrijke rol spelen in de aanvoerroute voor Russische troepen, maar kan ook een 'springplank' zijn voor de tweede fase van het offensief.

Toch twijfelen de analisten van het ISW of er wel meteen een tweede fase komt. Het kan ook zijn dat de Russen de bufferzone langs de grens willen uitbreiden of dat ze zo dichtbij de stad Charkiv kunnen komen dat ze die met artillerie kunnen bestoken. Tenslotte is er ook nog de mogelijkheid dat de Russen vanuit Vovtsjansk willen oprukken naar Veliki Boerloek, waar ze een bedreiging vormen voor de Oekraïense troepen die Koepjansk verdedigen.

Bron: ISW

Elf doden bij Russische aanvallen op Charkiv

Zes doden vielen vanmorgen bij een Russische aanval op een park in Mala Danilivka in de provincie Charkiv. Ook zijn er zestien gewonden. Mala Danilivka is een park aan de rand van de stad Charkiv. Ten tijde van de aanval was al acht uur het luchtalarm van kracht in de hele provincie. 

In de dorpen Novoosinove en Kivsjarivka werden vijf inwoners gedood bij een Russische raketaanval, drie mannen en twee vrouwen. Ook waren er negen gewonden. Beide dorpen liggen nabij de stad Koepjansk in het zuiden van de provincie Charkiv.

Bron: Oekrajinska Pravda

Oekraïne brengt Russische mijnenveger tot zinken

De Oekraïense marine meldt dat de Russische mijnenveger Kovrovets afgelopen nacht tot zinken is gebracht. Het 61 meter lange schip maakte deel uit van de Zwarte Zeevloot en had bijna zeventig bemanningsleden. Verdere bijzonderheden ontbreken nog. De Russische Zwarte Zeevloot is sinds het begin van de oorlog ongeveer een derde van haar schepen kwijtgeraakt door Oekraïense aanvallen, met het op 14 april 2022 tot zinken brengen van de kruiser Moskva, het vlaggenschip van de Zwarte Zeevloot.

Bron: Kyiv Post

Unicef: bijna 2.000 kinderen oorlogsslachtoffer

Zeker 1.993 Oekraïense kinderen zijn gedood of gewond geraakt in de ruim twee jaar dat Rusland oorlog voert tegen hun land. Dat komt neer op elke dag twee kinderen, stelt Unicef in een rapport. Het gaat dan ook nog maar om de kinderen waarvan de Verenigde Naties daadwerkelijk konden vaststellen dat ze slachtoffer zijn geworden van oorlogsgeweld.

'Behalve dat kinderen gedood werden en de fysieke gevolgen hebben ondervonden van de aanvallen hebben kinderen in heel Oekraïne te maken met verlies en geweld waardoor hun mentale gezondheid en welbevinden is verslechterd. De helft van alle jonge tieners heeft slaapproblemen, en een op de vijf heeft nare gedachten en herinneringen als gevolg van ondervonden geweld', staat in het rapport.

Ook zegt Unicef dat bijna de helft van alle kinderen die in Oekraïne naar school gaan geen volledig onderwijs krijgen, terwijl bijna een miljoen kinderen in het hele land vanwege veiligheidsproblemen niet naar school kunnen.

Bron: Oekrajinska Pravda

zaterdag 18 mei 2024

Oekraïne deelt een gevoelige tik uit bij Tsjasiv Jar

Het Oekraïense leger heeft bij Tsjasiv Jar een gevoelige tik uitgedeeld aan de Russen die bij het stadje in de provincie Donetsk meer dan twintig wapens verloren. Dat zegt president Volodimir Zelenski in zijn dagelijkse videoboodschap

'Laten we niet vergeten dat onze soldaten niet alleen vechten tegen de Russen in het noorden van Charkiv, maar ook bij Kramatorsk, Pokrovsk, Koerachove en in het zuiden van het land. Het is overal zwaar voor ze, maar onze troepen weren zich kranig. Maar ik ben vandaag in het bijzonder trots op onze troepen bij Tsjasiv Jar', aldus Zelenski.

Ook aan het front in de provincie Charkiv lijden de Russische troepen aanzienlijke verliezen in manschappen en materieel. 'Onze soldaten hebben deze week laten zien dat Rusland moet boeten voor alles wat ze ons aan doen. We hebben duidelijk gemaakt dat het Russische kwaad zich nergens kan verschuilen, ook niet in eigen land.'

Al de hele week liggen de Russische verliezen ver boven de duizend, met een triest record afgelopen maandag met 1.740 gewonde of gedode soldaten. Gisteren werden 1.210 soldaten uitgeschakeld. Vandaag wist het Oekraïense leger in de provincie Donetsk een Russische Su-25 gevechtsvliegtuig uit de lucht te schieten. Het is de vierde Su-25 in twee weken tijd. 

Bron: Oekrajinska Pravda, afbeelding: generale staf

Oekraïne zwaar benadeeld door aanvalsverbod

Het Institute for the Study of War (ISW) vindt dat het niet toestaan van het beschieten van Rusland met Westerse wapens de mogelijkheden van Oekraïne aanzienlijk beperkt om zichzelf te verdedigen tegen de Russische agressie. Dat geldt met name voor de situatie in het noorde van de provincie Charkiv. 

Russische troepen kunnen zich in alle rust voorbereiden en voldoende wapens bijeen brengen om Oekraïne aan te vallen. Ook kunnen ze vanaf Russisch grondgebied vliegtuigen laten opstijgen met glijbommen en raketaanvallen op Oekraïense legerposities. 

Met name de glijbommen die met precisie burgerdoelen raken maken veel slachtoffers. De stad Charkiv lijdt dagelijks onder Russische aanvallen. Vanmiddag nog raakten vijf mensen gewond, waaronder twee kinderen. In de belaagde stad Vovtsjansk werd vanmiddag een 60-jarige vrouw gedood. Vier oudere inwoners raakten gewond. In het dorp Oekrajinske bij Vovtsjansk raakte een 59-jarige man gewond.

Bronnen: Oekrajinska Pravda, ISW, foto: Openbaar Ministerie Charkiv

Oekraïne heeft maar kwart van benodigde wapens

Oekraïne heeft slechts een kwart van de wapens die nodig zijn om het land en de inwoners te beschermen tegen de Russische agressie. President Volodimir Zelenski zegt dat in een interview met het Franse persagentschap AFP. Hij blijft hameren op de levering van meer Patriots. Alleen al in de provincie Charkiv zijn twee van zulke luchtverdedigingssystemen hard nodig. 

Ook zijn tussen de 120 en 130 F-16's of andere moderne gevechtsvliegtuigen nodig om op gelijke hoogte te komen met de Russische luchtmacht. Zelenski zegt in het interview ook dat het 'van het grootste belang' is om de beperkingen op te heffen die Westerse bondgenoten hebben gelegd op aanvallen op Russisch grondgebied met de door hen geleverde wapens. 

'De Russen kunnen met elk wapen dat ze bezitten ons aanvallen vanaf hun eigen grondgebied. Dat is het grootste voordeel dat de Russen hebben ten opzichte van ons. We kunnen daar niets tegen doen zolang het ons verboden wordt om Rusland met Westerse wapens aan te vallen.'

De Russische aanval op het noorde van de provincie Charkiv noemt Zelenski slechts de eerste van talloze aanvalsgolven of offensieven. De situatie in Charkiv is 'onder controle' maar 'niet stabiel'. De Russische troepen zijn vijf tot tien kilometer opgerukt, maar daarbij blijft het vooralsnog door de Oekraïense tegenstand. 'We moeten nuchter zijn en begrijpen dat ze ver op ons grondgebied zullen doordringen. Zij zijn nog steeds in het voordeel.'

Bron: Oekrajinska Pravda

Drie doden door glijbommen in Charkiv

Drie inwoners van de stad Charkiv zijn gisteren gedood bij Russische aanvallen met glijbommen. Ook waren er 31 gewonden, waarvan vier in kritieke toestand verkeren. Gouverneur Oleh Sinjehoebov zegt dat het om twee luchtaanvallen ging, specifiek gericht op twee woonwijken in de provinciehoofdstad.

In de provincie Odesa kwam gisteren iemand om het leven en waren er acht gewonden bij aanvallen met twee ballistische raketten (waarschijnlijk Iskander-M's) en drie kruisraketten (Kh-59). 

Rusland viel gisteren in totaal 123 energievoorzieningen aan in Oekraïne in twaalf provincies. Het ministerie van Defensie spreekt van aanvallen met mortieren, artillerie, tanks, raketsystemen, 
luchtdoelraketten, drones en met bommenwerpers. 

Bron: Oekrajinska Pravda

      vrijdag 17 mei 2024

      'Nog twee jaar problemen met stroomvoorziening'

      De problemen met de energievoorziening kunnen nog wel twee jaar aanhouden, ook al lukt het om de schade aan elektriciteitscentrales en transformatorstations gedeeltelijk te repareren. Dat heeft Oleksandr Chartsjenko vandaag gezegd. De directeur van het Centrum voor Energie Onderzoek constateert dat er geen snelle oplossing is voor de problemen die zijn ontstaan door de herhaalde Russische aanvallen op het energienetwerk.

      Chartsjenko ziet dat het hoogspanningsnetwerk in een betere conditie is, maar dat er vooral sprake is van een tekort aan opwekkingscapaciteit. Dat laatste wordt bevestigd door Serhi Kovalenko, algemeen directeur van het elektriciteitsbedrijf Jasno. 

      Hij zegt dat niet aan de vraag van de Oekraïense huishoudens en de industrie voldaan kan worden door het uitvallen van energiecentrales. Er wordt weliswaar stroom geïmporteerd uit de buurlanden, maar ook dat is met name in de avonduren onvoldoende. 

      Oekrenergo legt beperkingen op aan de regionale energiebedrijven, maar moet de limiet die in de avonduren en in de ochtenden steeds naar beneden bijstellen. Met plotselinge stroomuitval als gevolg. Inmiddels is de situatie enigszins verbeterd en krijgt alleen de industrie morgen beperkingen opgelegd in het stroomgebruik.

      Bron: Oekrajinska Pravda

        Poetin wil 'vooralsnog' stad Charkiv niet veroveren

        De Russische president Vladimir Poetin zegt dat hij 'vooralnsog' niet de ambitie heeft om de stad Charkiv te veroveren. Tegelijkertijd zegt hij dat de Russische troepen 'strikt volgens plan' opereren in het noorden van de provincie Charkiv. Intussen zijn tien dorpen in handen van de Russen. Volgens het Oekraïense leger blijft het daarbij, want er wordt niet meer terreinwinst toegestaan. 

        De Oekraïense president Volodimir Zelenski doet berichten als zouden de Russische troepen door de verdedigingslinie zijn gebroken af als 'onzin'. De grens is niet de eerste verdedigingslinie, die ligt tien kilometer landinwaarts omdat het te gevaarlijk was om verdedigingswerken aan te leggen dichtbij de grens. 

        Christopher Cavoli, de opperbevelhebber van de NAVO-troepen in Europa, en Rob Bauer, de Nederlandse voorzitter van het Militair Comité van de NAVO, zeggen beiden dat het Russische leger niet sterk genoeg is om tot een echte doorbraak te komen in het noorden van de provincie Charkiv. De Britse militaire inlichtingendiensten onderschrijven dit en zeggen dat de stad Charkiv onder de huidige omstandigheden niet in gevaar is. 

        De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock noemt de situatie in de provincie Charkiv 'extreem dramatisch'. In een interview met het nieuwsprogramma Tagesschau zegt zij dat Oekraïne wapens nodig heeft voor zowel de middellange als de lange afstand om de bevoorrading van de Russen af te snijden. 'Daar werken we aan met andere bondgenoten', aldus Baerbock.

        Bron: Oekrajinska Pravda, situatiekaartje: ISW

          Sirski: Russen hebben frontlijn Charkiv opgerekt

          Het Russische leger heeft de frontlijn in het noorden van de provincie Charkiv opgerekt naar 70 kilometer om zo Oekraïne te dwingen meer troepen in te zetten. De Oekraïense opperbevelhebber Oleksandr Sirski zegt dat de Russen zich vooral richten op het gebied tussen de dorpen Striletsja en Liptsi, maar dat ze er ook nog steeds op uit zijn om de stad Vovtsjansk te veroveren. Ook proberen ze via het dorp Bilji Kolodjaz de Oekraïense troepen daar te omsingelen.

          Volgens Sirski zijn de Russen veel eerder aan hun offensief begonnen dan gepland toen ze opmerkten dat de Oekraïense troepen aan de grens werden vervangen. 

          'Onder deze omstandigheden moeten we voorkomen dat de vijandelijke troepen verder oprukken door onze posities zoveel mogelijk te behouden. Tegelijkertijd moeten we de vijand maximale verliezen zien toe te brengen door ze aan te vallen vanuit de lucht, met raketten artillerie en tanks. Ook met mobiele aanvalsgroepen en eenheden moeten we ze van diverse kanten aanvallen', aldus de opperbevelhebber. 

          Sirski ziet ook veel voordelen van het inzetten van drones met explosieven, elektronische oorlogsvoering en precisiebeschietingen van de artillerie. 'Daar heb ik mij de afgelopen tijd op gefocust, maar ook op het hergroeperen van troepen en het vereenvoudigen van de ondersteuning van de legereenheden. De afgelopen dagen was Sirski aanwezig bij de brigades die tegen de Russen vechten in de provincie Charkiv. Hij bezocht ook een van de bataljons die Vovtsjansk verdedigen en 'nam daar de nodige besluiten om de verdediging zo effectief mogelijk te maken.

          Bron: Oekrajinska Pravda, foto: generale staf

          woensdag 15 mei 2024

          Telefoniebedrijven kampen met grote problemen

          Een kwart van alle vaste telefoonverbindingen werkt niet meer, terwijl 4.300 zendmasten voor mobiele telefonie zijn beschadigd of vernield als gevolg van Russische aanvallen met raketten en drones. Minister Michailo Fedorov van Digitale Transformatie zei dit vanmiddag bij de presentatie van een toekomstplan tot 2030 voor internet en (mobiele) telefonie.

          Volgens Fedorov hebben de telecombedrijven ook veel last van cyberaanvallen, terwijl ze alles uit de kast moeten halen om de bijna 4 miljoen Oekraïense vluchtelingen in het buitenland via het mobiele netwerk naar familie en vrienden te laten bellen. 

          Bron: Interfax

          Oekraïne kampt met stroomtekort na aanvallen

          In vier provincies en de hoofdstad is vanavond sprake van stroomuitval als gevolg van de slechte toestand waarin het Oekraïense elektriciteitsnetwerk zich bevindt na met name de grote Russische raketaanval van 23 maart. De problemen zijn het grootst in de provincies Kyiv, Odesa, Dnipropetrovsk en Donetsk.

          Oekrenergo heeft aangekondigd dat er morgen in het hele land geplande stroomonderbrekingen zijn voor zowel de huishoudens als de industrie. Het bedrijfsleven heeft al bijna een week lang te maken met beperkingen in het stroomgebruik in de avonduren, maar krijgt er nu dus ook overdag mee te maken. De stroomonderbrekingen beginnen straks om middernacht en duren telkens een uur. 

          Bron: Oekrajinska Pravda

          Russische troepen deels verjaagd uit Vovtsjansk

          De Russische troepen die al waren aanbeland in de buitenwijken van de stad Vovtsjansk zijn daar deels uit teruggeduwd door het Oekraïense leger. Er wordt nog wel gevochten aan de noordkant en het noordwesten van Vovtsjansk. De Russen zouden aanvallen bij Liptsi. De Russische luchtmacht voerde twee aanvallen uit bij dit dorp en bij Mala Danilivka.

          Eerder op de dag had de Oekraïense generale staf juist dat er nog geen Russische aanvallen waren geweest. Het Russische leger heeft een grote troepenmacht van naar schatting 30.000 soldaten ingezet in het noorden van de provincie Charkiv. In de afgelopen dagen sneuvelden er veel Russen. 

          Gisteren zouden volgens een opgave van de Oekraïense legerleiding 1.510 Russische soldaten gewond zijn geraakt of gedood. Niet allemaal in het noorden van Charkiv, maar ook in de provincie Donetsk wordt hard gevochten.

          Bron: Oekrajinska Pravda, foto: leger Oekraïne

          Oekraïne probeert Russen te stoppen in Charkiv

          Het Oekraiense leger heeft zich uit veiligheidsoverwegingen teruggetrokken uit de omgeving van de stad Vovtsjansk en het dorp Loekjantsi. Er zouden beter verdedigbare posities zijn ingenomen. Dat maakte legerwoordvoerder Dmitro Lichovii vanmorgen bekend. Er wordt volgens hem alles aan gedaan om te voorkomen dat de Russische troepen zich ingraven. Ze liggen continu onder Oekraïens artillerievuur. 

          Gisteren deden de Russen achttien aanvallen op Oekraïense posities in het noorden van de provincie Charkiv. Volgens de legerwoordvoerder is de situatie enigszins gestabiliseerd, maar nog steeds erg gespannen.

          Er is nog altijd geen reden om de inwoners of bepaalde groepen daarvan uit de stad Charkiv te evacueren. Integendeel zelfs, want de inwoners van bedreigde dorpen in het noorden van de provincie worden zelfs naar Charkiv geëvacueerd. Dat zijn er inmiddels zo'n 6.000. Toch is het ook in de provinciehoofdstad verre van veilig door de Russische luchtaanvallen. 

          Gistermiddag raakten 21 mensen gewond bij aanvallen op hoge flatgebouwen. 'We hebben acht uur lang luchtalarm gehad, maar we zijn de nacht rustig doorgekomen', aldus burgemeester Ihor Terechov. Hij voegt er aan toe dat Rusland de inwoners van zijn stad ertoe wil brengen om op de vlucht te slaan.

          Het grootste probleem waarmee Charkiv nu kampt is de stroomuitval als gevolg van de Russische raketaanvallen op 23 maart toen de elektriciteitscentrales en alle transformatorstations in de omgeving werden vernield.

          President Volodimir Zelenski heeft vanwege de situatie aan het front, ook in de naastgelegen provincie Donetsk, alle internationale activiteiten laten afzeggen waarbij hij persoonlijk aanwezig zou zijn. Vrijdag zou Zelenski naar Spanje afreizen.

          Bron: Oekrajinska Pravda

          dinsdag 14 mei 2024

          Meeste vluchtelingen zijn tevreden in buitenland

          De meeste Oekraïense vluchtelingen zijn tevreden over de leefomstandigheden in Duitsland, Polen en Tsjechië. Een opiniepeiling van het onderzoeksbureau KIIS wijst uit dat 66 procent het naar de zin heeft in het gastland, terwijl een kwart (28 procent) ontevreden is. 

          Van de mensen die tevreden zijn zegt een op de acht (12 procent) een aanvraag heeft ingediend om de nationaliteit van het gastland aan te nemen, terwijl een aantal zelfs al een buitenlands paspoort bezit (7 procent van de deelnemers aan de peiling). Een op de drie (34 procent) zegt dat niet van plan te zijn. 

          Overigens is een dubbele nationaliteit nu niet toegestaan in Oekraïne, al wordt er wel over gediscussieerd. 
          Op de vraag of ze terug willen keren naar Oekraïne antwoordt een op de drie (34 procent) dat veiligheid prioriteit voor ze heeft. Een even grote groep wil zeker weten dat de energievoorziening (en het warmtenet in de steden) naar behoren functioneert. 

          Een kwart (26 procent) wil zeker weten dat er huisvesting voor ze is bij terugkomst, terwijl een even grote groep pas terug wil als de oorlog met Rusland is gestopt. Een op de zes (16 procent) vraagt zich af of er bij terugkeer wel werk is, terwijl 13 procent zich afvraagt hoe het zit met de kwaliteit van het onderwijs voor hun kinderen.

          'Een aanzienlijk deel van de Oekraïense vluchtelingen is de band met het thuisland al kwijt of is bezig die kwijt te raken', zegt directeur Anton Hroesjetski van KIIS. 'Helaas was dit te verwachten. Het is ook niet duidelijk hoeveel Oekraïners uiteindelijk terugkeren.' Wel ziet hij de worsteling van veel Oekraïense vluchtelingen: moeten ze wortelen in het land waar ze naartoe zijn getrokken of moeten ze wachten op het moment dat het veilig genoeg is om terug te keren. 'Maar als ze besluiten terug te keren, dan verdienen ze de steun van de regering en de Oekraïense samenleving.'

          Bron: Interfax

          Zestien gewonden bij aanval op flats in Charkiv

          Bij een Russische aanval met raketten en glijbommen zijn vanmiddag zestien inwoners van de stad Charkiv gewond geraakt. Onder de gewonden waren drie kinderen. Een twintig verdiepingen tellend flatgebouw kreeg een voltreffer op de negende verdieping. Ook een flatgebouw in een andere woonwijk liep de nodige schade op, terwijl tien garageboxen in brand raakten. 

          Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Staatsnooddienst

          'Situatie Charkiv stabiel, we gaan ze terugduwen'

          De situatie in het noorden van de provincie Charkiv is volgens Kirilo Boedanov enigszins tot rust gekomen. Het hoofd van de militaire inlichtingendiensten heeft er vertrouwen in dat het leger de Russische troepen weer terug kan duwen, de grens over. In de naastgelegen provincie Soemi wijst niets op een Russische aanval, zegt Boedanov. 

          Het is inderdaad zo dat de Russische troepen sinds afgelopen vrijdag enkele kilometers op Oekraïens grondgebied zijn doorgedrongen, maar het gaat Boedanov te ver om dat 'een significant succes' te noemen. 'Het is wel zo dat de situatie nogal gespannen is en snel verandert. Toch is sinds gisteravond sprake van enige rust.' De Russische troepen zouden al tot staan zijn gebracht en er worden door het Oekraïense leger voorbereidingen getroffen om ze terug te dringen met de inzet van extra troepen.

          In de provincie Soemi zouden de Russen volgens de militaire inlichtingendiensten ook eenzelfde aanval hebben gepland. Er zouden kleine eenheden in de stad Soedzja zijn, net over de grens in Rusland. 'Maar ze zijn nog niet echt in actie gekomen. Boedanov ziet de situatie vooral als psychologische oorlogvoering, bangmakerij.

          Bron: Oekrajinska Pravda

          'Twee Patriots nodig om Charkiv te beschermen'

          President Volodimir Zelenski heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gevraagd om twee extra Patriots om de stad Charkiv en de gelijknamige provincie te beschermen tegen Russische raketaanvallen. Het tekort aan luchtverdediging is volgens de president momenteel het grootste probleem voor Oekraïne. 

          Blinken, vandaag op bezoek in Kyiv, erkende dat Oekraïne 'een moeilijke tijd' doormaakt, maar dat hulp 'onderweg is' van de Verenigde Staten en andere bondgenoten. Hij voegde er aan toe dat meer wapens en munitie cruciaal voor Oekraïne om de strijd tegen Rusland vol te houden. 'We zijn vastbesloten, net als veel andere bondgenoten, om er voor te zorgen dat Oekraïne succes heeft op het slagveld.'

          De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken voert vandaag na een onderhoud met Zelenski ook gesprekken met premier Denis Sjmihal en zijn Oekraïense ambtgenoot Dmitro Koeleba.

          De Deense premier Mette Frederiksen meent dat de Europese landen die zelf Patriots hebben die maar beter aan Oekraïne kunnen geven, omdat ze daar het meer nodig zijn. Volgens Frederiksen heeft Oekraïne 'nog vijf of zes extra Patriots nodig'. Ze spoorde ook de bondgenoten aan om Oekraïne van zoveel mogelijk munitie te voorzien.

          Bronnen: European Pravda, Tagesschau

            Er vechten nu 'wel erg veel Russen' in Charkiv

            Rusland heeft minstens 30.000 soldaten ingezet bij het offensief in het noorden van de provincie Charkiv. De Russische troepen wisten gisteren 'tactische successen' te boeken. Volgens gouverneur Oleh Sinjehoebov van Charkiv wordt er gevochten aan de rand van de stad Vovtsjank. 

            'Onze soldaten weren zich dapper, maar er zijn wel heel veel Russen', constateert secretaris Oleksandr Litvinenko van de Nationale Veiligheidsraad in een interview met het Franse nieuwsagentschap AFP. Van al die Russen zijn er gisteren wel weer zo'n 1.400 gewond geraakt of gesneuveld, volgens een opgave van de Oekraïense legerleiding.

            Het Institute for the Study of War (ISW) meent dat het Russische offensief niet bedoeld is om de stad Charkiv te veroveren maar om een bufferzone van minstens 10 kilometer te creëren. Door zo'n bufferzone komt het Russische grensgebied, in het bijzonder de stad Belgorod, buiten bereik van de Oekraïense artillerie. 

            Het ISW baseert deze inschatting op de snelle opmars van de Russische troepen in combinatie met het vernielen van een aantal bruggen over belangrijke waterwegen in de stad Vovtsjank. Dat duidt volgens het ISW eerder op het creëren van een bufferzone dan op een diepere penetratie van Oekraïens grondgebied.

            Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat niet uit van een grote Russische doorbraak in de provincie Charkiv. De aanvoer van meer wapens en munitie door de bondgenoten er voor zal zorgen dat het Oekraïense leger weliswaar terrein verliest, maar een grote doorbraak van de Russen zal weten te voorkomen. Het Russische leger lijdt al grote verliezen in Oekraïne en dit offensief maakt het alleen maar erger voor ze.

            De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron is voorzichtiger. Hij noemt het Russische offensief in Charkiv 'een bijzonder gevaarlijk moment' in de al meer dan twee jaar durende oorlog.

            Bronnen: Oekrajinska Pravda, European Pravda, ISW

              maandag 13 mei 2024

              Estland overweegt inzet soldaten in West-Oekraïne

              De regering van Estland overweegt om militairen naar het westen van Oekraïne te sturen, liefst in het kader van een NAVO-missie 'om in breder verband te tonen dat we samen sterk en vastberaden zijn', zegt Madis Roll, adviseur nationale veiligheid van de Estse president Alar Karis. 

              Het westen van Oekraïne wordt niet direct bedreigd door Rusland, maar er zijn wel soldaten gelegerd voor het geval die dreiging er wel komt. Door soldaten van de bondgenoten in het westen van het land te stationeren, kunnen de Oekraïense soldaten langs de frontlijn in het oosten en zuiden worden ingezet. Estse soldaten nemen dus niet direct deel aan de gevechtshandelingen.

              'Er wordt over gesproken. Alle mogelijkheden worden bekeken, waarbij niets wordt uitgesloten', aldus Roll in een interview met het nieuwsportal Breaking Defense. Hij benadrukt dat Estland bereid is om ook in een kleinere coalitie militairen naar het westen van Oekraïne te sturen. Hij noemt het 'niet ondenkbaar' dat de tegenstanders van de inzet van soldaten om Oekraïne te helpen van mening veranderen 'naar mate de tijd verstrijkt'. 

              De Franse president Emmanuel Macron kwam eind februari als eerste met de idee om militairen naar Oekraïne te sturen. In maart sloot ook premier Kaja Kallas van Estland dat niet uit. De Estse onderminister van Buitenlandse Zaken Kyllike Sillaste-Elling spoorde de NAVO aan om open te staan voor het inzetten van militairen in Oekraïne.

              Bron: Oekrajinska Pravda

                Bouwen fortificaties Vovtsjansk een 'hels karwei'

                Burgemeester Tamaz Gambarasjvili van Vovtsjansk zegt dat er wel degelijk fortificaties zijn aangelegd om zijn stad tegen Russische aanvallen te beschermen, maar dat het een hels karwei was vanwege de aanhoudende Russische beschietingen. 

                'We hebben ze gebouwd, we blijven ze bouwen en versterken. Maar de situatie was en is heel erg moeilijk, omdat de stad zo dichtbij de grens ligt. Ik dank de aannemers en iedereen die meegeholpen met de aanleg van de fortificaties, want het is uitermate gevaarlijk om te werken terwijl je onder vuur ligt', zegt Gambarasjvili in een interview met Radio Svoboda. 

                Op de vraag of de voorbereidingen op een Russische aanval afdoende zijn geweest antwoordt de burgemeester dat 'het misschien toch niet goed genoeg' is geweest. 'Nadat Vovtsjansk in september 2022 werd bevrijd van de Russen is de stad anderhalf jaar lang voortdurend beschoten met mortieren en artillerie. Daarom zeg ik het nog maar eens: Vovtsjansk ligt maar vier kilometer van de grens.'

                President Volodimir Zelenski inspecteerde begin vorige maand de verdedigingslinies en versterkingen langs de grens in de provincie Charkiv. Hij constateerde toen dat de verdedigingslinies langs de 1.100 kilometer lange frontlijn 'over enkele maanden' af zouden zijn. Op sommige plaatsen is dat voor 98 procent het geval.

                Bron: Oekrajinska Pravda, foto: generale staf Oekraïne

                  Econoom vervangt Russische defensieminister

                  Sergej Sjoejgoe.
                  De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn defensieminister Sergej Sjojgoe overgeplaatst naar de Nationale Veiligheidsraad. De aanstelling van zijn opvolger, de econoom Andrej Beloesov, kan te maken hebben met de trage opgang van de Russische wapenindustrie, zegt Mart de Kruif, voormalig commandant der Landstrijdkrachten.

                  Het lijkt erop dat het Russische leger niet zo snel vordert als eerder gedacht, stelt De Kruif. Volgens de oud-commandant vertrouwt het Russische leger op oude voorraden pantservoertuigen, omdat de productiecapaciteit van de industrie nog niet op het niveau is dat nodig is om de oorlog te kunnen volhouden.

                  'Daarom is wellicht een econoom aangesteld als hoofd van het ministerie van Defensie.' De trage opgang kan te maken hebben met de sancties, maar De Kruif ziet vooral dat nieuw materieel moeilijk te produceren is. 'En dat hebben ze wel nodig, willen ze deze oorlog kunnen blijven voeren.'

                  Bron: BNR Nieuwsradio

                  Russen verliezen 1.740 soldaten op één dag

                  De generale staf van het Oekraïense leger zegt dat gisteren 1.740 Russische soldaten gewond zijn geraakt of gedood bij gevechten. Doorgaans liggen de dagelijkse verliezen tussen de 700 en 1.000 manschappen. Deze uitschieter maakt duidelijk hoe hevig gevochten wordt, niet alleen in het noorden van de provincie Charkiv maar op veel meer plaatsen langs de lange frontlijn. Op sociale media zijn beelden te zien van Russische infanteristen die zonder steun van tanks of pantserwagens ten strijde trekken.

                  Ook in materiële zin leden de Russen gisteren forse verliezen. Zo gingen 31 tanks en 42 pantserwagens verloren, maar ook 15 artilleriesystemen en 4 raketinstallaties. 

                  Bron: Oekrajinska Pravda

                    Ook vanochtend hevige gevechten in Charkiv

                    De situatie in het noorden van de provincie Charkiv blijft 'uitdagend en dynamisch'. De Russische eenheden vallen ook vandaag voortdurend aan en er wordt intensief geschoten.Er wordt hevig gevochten bij de stad Vovtsjansk en de dorpen Hliboke, Loekjantsi, Oliinikove en Boehroevatka. Het Oekraïense leger probeert de Russische aanvallen af te slaan, onder meer met artillerie en mortieren. Daarbij zouden alleen al bij Vovtsjank gisteren meer dan honderd Russische soldaten zijn gedood.

                    Legerwoordvoerder Dmitro Lichovii erkent dat de Russen tactische successen heeft geboekt in de strijd om de Vovtsjansk, waarschijnlijk het belangrijkste doelwit van deze operatie. De Russen vallen met vijf bataljons aan. De Oekraïense generale staf zegt dat reservetroepen worden ingezet om de situatie te stabiliseren. 'We proberen de vijand zoveel mogelijk schade toe te brengen met de inzet van verkenningsdroes en plotselinge aanvallen', aldus Lochovii.

                    Gouverneur Oleh Sinjehoebov van Charkiv zegt dat gisteren opnieuw 1.600 inwoners zijn geëvacueerd vanuit Vovtsjansk en de omliggende dorpen. Inmiddels zijn sinds het begin van de Russische aanval afgelopen vrijdag bijna 6.000 inwoners in veiligheid gebracht. 

                    Bron: The Kyiv Independent, situatiekaartje: DeepState

                    zondag 12 mei 2024

                    Rusland bezet zes dorpen in noorden Charkiv

                    Het Russische leger blijft aanvallen uitvoeren  in het noorden van de provincie Charkiv, in het bijzonder bij Pilne-Loekjantsi en Ohirtseve-Boehroevatka. Dat melden militaire bronnen aan de nieuwssite Oekrajinska Pravda. Er worden diverse zware wapens ingezet door de Russen, ook antiluchtdoelraketten en er worden luchtaanvallen uitgevoerd met gevechtsvliegtuigen. 

                    De Oekraïense troepen zien meerdere infanteriegroepen in beweging komen. 'We proberen maximale schade toe te brengen aan de Russen om te voorkomen dat ze verdere oprukken', aldus een militaire bron. De analisten van DeepState zeggen dat de zes dorpen in Russische handen zijn. Het gaat om Striletsja, Pilne, Krasne, Borisivka, Ohirtseve en Pletenivka. Ook zouden Russische troepen Krasnohorivka en Volodimirivka naderen.

                    In de afgelopen twee dagen zijn 4.073 inwoners uit het gebied geëvacueerd.

                    Bron: Oekrajinska Pravda, situatiekaartje: DeepState

                    zaterdag 11 mei 2024

                    Twee doden bij gevechten in noorden Charkiv

                    Twee burgers zijn vandaag gedood in de buurt van de stad Vovtsjansk in het noorden van de provincie Charkiv. Ook raakten twee burgers gewond bij aanvallen van het Russische leger. Dat heeft gouverneur Oleh Sinjehoebov vanavond meegedeeld. 

                    Er wordt hevig gevochten in en bij Striletsja, Pilna, Borisivka, bij Oliiniki en Ohortisjeve, maar volgens Sinjehoebov heeft het Oekraïense leger de situatie onder controle. De Russen maken gebruik van MRLS-raketten, artillerie en drones.

                    Russische troepen zouden ook geprobeerd hebben om andere dorpen aan te vallen. Vijandelijke verkenningseenheden zochten naar zwakke plekken langs de grens, maar ze werden verjaagd door het Oekraïense leger. 

                    Bron: Oekrajinska Pravda, foto: DeepState

                    Oorlog of niet, het schoolbal gaat door in Charkiv


                    De inwoners van Charkiv tonen hun veerkracht. In plaats van in paniek (opnieuw) te vertrekken nu het Russische leger het noorden van hun grensprovincie aanvalt en ook de op een na grootste stad van het land dagelijks vanuit de lucht wordt aangevallen, zijn ze vastberaden om het leven zoveel mogelijk z'n gang te laten gaan. 

                    Burgemeester Ihor Terechov verzekert de overgebleven 700.000 inwoners (van de oorspronkelijke 2 miljoen) keer op keer dat er geen reden is om te evacueren. Toch is het bijzonder om om deze jongeren te zien die vanmorgen om half zes de straat op gingen om te oefenen voor het bal waarmee ze hun schooltijd afsluiten.

                    Video: Yan Dobronosov/Telegraf op Telegram

                    Zelenski blijft 'gewoon' president, ook na 21 mei

                    De ambtstermijn van president Volodimir Zelenski loopt op 21 mei af, maar dat betekent niet dat hij vervolgens kan worden weggezet onwettige president. Minister van Justitie Denis Maljoeska zegt in een interview met BBC News Ukrainian dat Zelenski president is totdat zijn opvolger aantreedt. Daarvan is voorlopig geen sprake, want de verkiezingen voor zowel een nieuwe president als het parlement zijn uitgesteld tot na de oorlog.

                    Wel verwacht Maljoeska het nodige rumoer, waarbij de legitimiteit van Zelenski als president in twijfel zal worden getrokken. Dat komt door hiaten in de Oekraïense grondwet. 'De opstellers van de grondwet vertrouwden er op dat er nooit een oorlog zou uitbreken op het grondgebied van Oekraïne. Nogal onhandig onder de huidige omstandigheden.' 

                    Het gaat volgens de minister niet alleen om de vijfjarige ambtstermijn van de president, maar ook om artikelen uit de grondwet die in oorlogstijd 'nogal onhandig zijn, om het mild te omschrijven', aldus Maljoeska. 'Dit gaat ongetwijfeld leiden tot samenzweringstheorieën. Bijvoorbeeld als iemand op de sociale media beweert, aangezet door Russische propaganda, dat Oekraïne nooit de staat van beleg heeft afgekondigd, wat natuurlijk wel het geval is.'

                    Op de vraag of het Constitutionele Hof hier uitkomst zou kunnen bieden met een verduidelijking van een aantal grondwetsteksten antwoordt Maljoeska dat het volgens hem daar nu te laat voor is en meer schade kan aanrichten dan dat het goed doet. Of de presidentiële decreten en door Zelenski ondertekende wetten wel rechtsgeldig zijn na 21 mei? 'Absoluut. Geen enkele president heeft zijn taak uitgevoerd vanaf de dag dat hij is gekozen tot aan de dag waarop zijn opvolger is gekozen. Datzelfde geldt voor het parlement.'

                    Bron: Oekrajinska Pravda, foto: website president

                    Opnieuw gevechten in grensstreek van Charkiv

                    Het Russische leger heeft vanmorgen in de provincie Charkiv de het dorp Staritsja beschoten met artilleriegranaten vanuit de omgeving van Hliboke. Verwacht wordt dat er in de nabijheid van beide dorpen vandaag nog hevig wordt gevochten. Volgens een bron bij het Oekraïense leger hebben de Russen nog geen pogingen gedaan om dichterbij de stad Vovtsjansk te komen. 

                    Gisteren waren er luchtaanvallen op een dertigtal dorpen, maar ook op de stad Vovtsjansk, waar twee doden en vier gewonden vielen. In het dorp Tsjerkaski Tisjki werd een man gedood bij een Russische luchtaanval. Inmiddels zijn bijna 2.000 inwoners van dorpen in het noorden van de provincie Charkiv geëvacueerd. 

                    Niet alleen in het noordelijke deel van de provincie Charkiv is het spannend, maar ook bij de door de Russen bezette stad Avdiivka (provincie Donetsk) waar ze nog altijd pogingen doen om Tsjasiv Jar in handen te krijgen. Het stadje ligt op een heuvel en is daarom van enig strategisch belang. 

                    Het Russische leger zou van hogerhand opdracht hebben gekregen om Tsjasiv Jar voor 9 mei - de Dag van de Overwinning - in te nemen. In deze omgeving waren gisteren 22 Russische aanvallen op Oekraïense posities bij de dorpen Kalinove, Novooleksandrivka, Sokil en Oemanske.

                    Dat er zwaar wordt gevochten en de Russische legerleiding ook voor de eigen soldaten nietsontziend is, blijkt uit het aantal gewonden en doden. Volgens een inschatting van de generale staf van het Oekraïense leger zijn gisteren 1.320 Russische soldaten gewond geraakt of gedood. De Russen zouden 15 tanks en 40 pantserwagens kwijt zijn geraakt alsook 55 stuks artilleriegeschut.

                    Bron: Oekrajinska Pravda

                    ISW: Aanval op Charkiv is afleidingsmanoevre

                    De gisterochtend begonnen Russische aanval in het noorden van de provincie Charkiv is volgens de analisten van het Institute for the Study of War (ISW) niet de voorbode van een veel groter offensief, maar is vooral bedoeld om Oekraïense troepen van elders langs de frontlijn weg te trekken. Het gaat tot nu toe om twee beperkte operaties, de ene in de richting van het dorp Liptsi en de andere naar de stad Vovtsjansk ten noordoosten van de provinciehoofdstad Charkiv.

                    Op basis van gisteren verzamelde data van het NASA Fire Information for Resource Management (FIRMS) kan worden vastgesteld dat hevig gevochten is bij de dorpen Striletsja, Krasne, Pilna en Borisivka. Het persagentschap Reuters vernam uit van een hooggeplaatste Oekraïense militair dat de Russische troepen minstens een kilometer zijn doorgedrongen in het gebied rond Vovtsjansk. Het ISW veronderstelt dat de Russen zijn opgerukt richting Vovtsjansk, maar heeft daarvan tot nu toe onvoldoende bewijzen gezien.

                    Het Russische leger is volgens het ISW niet alleen van plan om Oekraïense troepen elders langs de frontlijn weg te trekken, maar ook om een bufferzone van pakweg tien kilometer te creëren. Daarmee kan voorkomen worden dat de aangrenzende Russische provincie Belgorod nog kan worden bestookt met artillerie. Dat de gisteren ingezette aanval op het noorden van de Oekraïense provincie Charkiv slechts een beperkte omvang heeft, duidt er niet op dat dit het begin is van een grootschalig offensief om de stad Charkiv in te nemen.

                    Bron: ISW