dinsdag 4 april 2017

Brief aan EBU: 'Respecteer onze soevereiniteit'

Het Nationaal Omroepbedrijf vraagt de European Broadcast Union (EBU) om de soevereiniteit van Oekraïne te respecteren en niet langer te dreigen met uitsluiting van deelname aan het Eurovisie Songfestival als de Russische zangeres Joelia Samojlova Oekraïne niet binnen mag. ''Zij heeft de soevereiniteit en de wetgeving van Oekraïne geweld aangedaan door zonder toestemming van de Oekraïense autoriteiten naar de Krim te reizen'', legt het bestuur van het Nationaal Omroepbedrijf nog maar weer eens uit in een brief aan de EBU.

Daarin schrijft het bestuur dat ''wij de onvrede van leden van de EBU delen dat het songfestival in Kiev onderdeel is gemaakt van de confrontatie tussen Rusland en Oekraïne. Tegelijkertijd zijn wij verrast door het feit dat de directeur van de EBU haar teleurstelling en onvrede niet kenbaar heeft gemaakt aan Rusland, maar aan Oekraïne''.

Dat de EBU meent zich te moeten mengen in een binnenlandse aangelegenheid van Oekraïne gaat volgens het bestuur van het Nationaal Omroepbedrijf alle perken te buiten en het past ook niet bij de doelstellingen van het Eurovisie Songfestival. ''Wij vragen mevrouw Deltenre als directeur van de EBU om de zeggenschap van Oekraïne over het eigen grondgebied te respecteren, niet mee te werken aan politieke manipulatie en het songfestival niet in gevaar te brengen. Niet dit jaar, noch volgend jaar.''

Het Nationale Omroepbedrijf is verantwoordelijk voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival in Kiev, dat onder de vlag van de European Broadcast Union wordt gehouden. De EBU dreigt Oekraïne in de komende jaren uit te sluiten van deelname als niet wordt teruggekomen op het besluit om de Russische zangeres Joelia Samoljova een inreisverbod voor drie jaar op te leggen.

Het Oekraïense kabinet heeft bij monde van minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken laten weten dat van intrekking van het inreisverbod geen sprake kan zijn, al helemaal niet onder druk van de EBU.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: