vrijdag 31 maart 2017

EBU blijft zich inzetten voor deelname Samoljova

De European Broadcasting Union (EBU) heeft opnieuw druk op Oekraïne uitgeoefend om de Russische deelneemster aan het Eurovisie Songfestival toch het land binnen te laten. Eerder al liet directeur Ingrid Deltenre via een Zwitserse krant weten dat Oekraïne wellicht uitgesloten wordt van deelname aan het songfestival dat het zelf volgende maand organiseert.

Dat werd een dag later min of meer herroepen, maar in een brief aan premier Volodimir Hrojsman scrhijft Deltenre dat meerdere landen dreigen om het Eurovisie Songfestival te boycotten als Oekraïne blijft weigeren om de Russische zangeres Joelia Samojlova naar Kiev te laten gaan. "Er heerst boosheid over dit besluit'', aldus Deltenre die aan Hrojsman schrijft dat zij ''gefrustreerd, in feite boos'' is over het inreisverbod voor Samoljova.

Hrojsman krijgt van Deltenre het advies om het besluit van de staatsveiligheidsdienst SBOe om Samoljova een inreisverbod van drie jaar te geven te herroepen. ''Zo niet, dan heeft dat zeker een erg negatieve invloed op Oekraïne's reputatie als een modern, democratisch Europees land.''

Maar Deltenre geeft vervolgens zich niet zozeer zorgen maakt om de reputatie van Oekraïne als wel om de reputatie vanhaar eigen EBU en de toekomst van het Eurovisie Songfestival, waarmee de EBU in feite het eigen bestaansrecht als Europese uitzendorganisatie rechtvaardigt.

Bron: 112

Geen opmerkingen: